De kleurrijke humor van tekenaar G.L. Stampa in Cassell’s Magazine

Drie maanden geleden hebben we al eens geconfronteerd met de humor, die tekenaar George Loraine Stampa (1875-1951) in het decembernummer van 1907 breed heeft kunnen uitmeten. De bijdrage over het toen stadse fratsen-fenomeen automobiel, dat ook nog eens een enorme snelheid kon halen, hebben we u getoond op 6 juli van dit jaar. Verderop in datzelfde magazine van die bewuste maand is onder meer tevens de hierbij afgebeelde oblong-tekening van deze kunstenaar opgenomen. Hier opnieuw valt op, naast de kwaliteiten van die Mister Stampa, hoe goed de techniek van de kleurendruk in die dagen reeds was, ook al kwam niet elk tijdschrift zo goed voor de dag.
Ook deze tekening is van een dusdanig kaliber dat eveneens kinderen er, reeds in die tijd veel genoegen aan konden beleven, maar dat kan heden, een eeuw daarna, nog steeds — alleen al aan de gelaatsuitdrukking van de zes duidelijk zichtbare personen. Het lijkt erop dat de beide kruiers een kleine conversatie voeren, waardoor de ene met een zeer volle kar, niet bepaald oplettend is. De tekening spreekt op dat punt boekdelen.
Ook deze, evenals die met de supersnelle auto, is opgenomen in de reeks, die met de overkoepelende titel Can you tell me? is bedacht. Onder de tekening wordt eerst enige informatie verstrekt — hier: dat de heer links al maanden op zoek is naar een baan, en dat hij plotseling tegen iets is aangelopen — waarna een, ongetwijfeld humoristisch bedoelde, vraag wordt gesteld, die in dit geval luidt:
Can he truthfully say that he is beginning to feel his feet?

Eén gedachte over “De kleurrijke humor van tekenaar G.L. Stampa in Cassell’s Magazine

 1. Hallo,
  Op zolder heb ik een tekening gevonden van Maolidge of Caolidge
  Het s een humoristische foto en ingekleurd.
  Het stelt 7 honden voor die zitten te kaarten.
  Is deze tekenenaar bekend of de tekening van hem.
  Gaarne reactie.
  groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *