Traditie zonder variatie Op 1 januari kan iedereen, op het treurnis verwekkende gifscherm, al dan niet met breedbeeld, bijna niet ontkomen aan de één of andere muziekuitvoering die den volke dan als Nieuwjaarsconcert wordt gepresenteerd. Vele televisiezenders in diverse landen van Europa nemen al bijna een halve eeuw lang iedere eerste dag van elk jaar … Lees verder “Nieuwjaarsconcerten — een heel speciale notenmix”
Maand: december 2006
Oud & Nieuw rond 1900
Oliebollen bakken op straat, circa 1890 (zie Anno.nl)
De zaak Bovary
Dit jaar vierde Madame Bovary haar 150ste verjaardag. Dit is in Nederland niet helemaal onopgemerkt gebleven. Zo kwam uitgeverij Autres Directions met het boek Flaubert in Nederland 1870-2005 , waarin Piet Driest en Diederik Jansen een overzicht presenteren van vertalingen, meningen, uitgaven en kritieken van en over het werk van Flaubert in Nederland in de voorbije 150 jaar. In november verscheen … Lees verder “De zaak Bovary”
Hamburg in 1903 — Moord in de subcultuur van Sankt Pauli
Zeeman aan de wal Heinrich Hansen heeft enkele jaren de wereldzeeën bevaren als bootsman, maar in 1903 heeft hij daar genoeg van en keert hij terug naar de buurt waar hij zijn vroege kindertijd en zijn jeugd heeft doorgebracht: Sankt Pauli, dat kort tevoren deel van de Hansestadt Hamburg is gaan uitmaken. In de jaren … Lees verder “Hamburg in 1903 — Moord in de subcultuur van Sankt Pauli”
Indische damesromans rond 1900
‘In “het Damescompartiment van de Indische letterkunde”, aldus Rob Nieuwenhuys in zijn Oost-Indische Spiegel, reizen eigenlijk maar vijf schrijfsters: M.C. Frank, Mina Krüseman, Annie Foore, Melati van Java en Thérèse Hoven. De suggestie is duidelijk: in de rest van de voorname letteren-trein horen alleen heren thuis. Hoe geestig de term ook is, het idee erachter … Lees verder “Indische damesromans rond 1900”
De jonggestorven dichters Heym en Trakl ― 2. Georg Trakl
Vluchtgedrag Georg Trakl (1887-1914) — die als zoon van een ijzerhandelaar niet meer dan uit de gegoede burgerij stamde — kon evenmin als zijn tijdgenoot, en in sommige opzichten zelfs zijn leermeester, Georg Heym (1) — die afkomstig was uit de zogenaamde ‘Oberschicht’ — niet uit de voeten met de aan hem door zijn afkomst … Lees verder “De jonggestorven dichters Heym en Trakl ― 2. Georg Trakl”
Berliner Secession in Bröhan Museum in Berlijn
De tijd rond kerst is een prachtige periode om Berlijn te bezoeken. Wie zich een beetje los kan scheuren van de Duitse kerstmarkten rond de Gedächtniskirche en op Unterdenlinden, wacht nog veel moois in Berlijn. De stad is een waar eldorado voor museum-liefhebbers en voor de echte Art Nouveau-adept mag het Bröhan Museum, Landesmuseum für … Lees verder “Berliner Secession in Bröhan Museum in Berlijn”
Verzamelbundel eindejaarsteksten met auteurs van rond 1900
Onbekenden Zoals nog steeds al te vaak gebeurt, blijven onbekende artiesten (auteurs, bij voorbeeld) onbemind, en daarom is het niet verkeerd dat kwalitatief goede onbekende schrijvers worden gebundeld, samen met, al dan niet oude, bekenden. In een verzameling van eindejaarsteksten, die verleden jaar bij Reclam is verschenen, komen veel bekende namen van, vooral, Duitstalige auteurs … Lees verder “Verzamelbundel eindejaarsteksten met auteurs van rond 1900”
Bundel kerstteksten met auteurs van rond 1900
Toepasselijkheid In deze kolommen — waarvan de teksten in principe zijn toegespitst op toestanden en gebeurtenissen, kunstenaars en kunstenmakers alsmede kunstenminnaars van anno toen — probeer ik, als ik met poëzie uit die tijd kom, enigszins actueel te zijn. Zo komt er in augustus een gedicht over die maand en kun je in een heel … Lees verder “Bundel kerstteksten met auteurs van rond 1900”
Een vraag over een Besliste Volzin
Een Besliste Volzin (No. 33 in de De Beuk uitgave, 1954) van Neerlands ‘enige echte’ decadent Jacob Israël de Haan luidt: ‘Er is een boek van Ernest Downson met platen van Aubrey Beardsley. Ik heb dat boek nooit willen bezitten, omdat ik dan het verlangen ernaar kwijt zou zijn.’ Welk boek bedoelt De Haan? Er … Lees verder “Een vraag over een Besliste Volzin”