André de Ridder en de Groote Oorlog

In het kader van de rol van kunstenaars tijdens de Eerste Wereldoorlog houdt het Letterenhuis te Antwerpen op 7 december een lezing over André de Ridder. Manu van der Aa, die momenteel aan een biografie van Paul-Gustave van Hecke werkt, beschrijft De Ridders jaren in Nederland, na de val van Antwerpen in 1914. Deze jaren … Lees verder “André de Ridder en de Groote Oorlog”

Perdu: 150 jaar Herman Gorter

Op 26 november 1864 is het precies 150 jaar geleden dat Herman Gorter (1864-1927) werd geboren. Ter viering van zijn verjaardag presenteren Van Oorschot, Huis Clos en Perdu twee nieuwe boeken, van de jongere en latere Gorter. Bij Huis Clos verschijnt een heruitgave van Gorters lange, nooit bij leven gepubliceerde ‘Een dag in ’t jaar’ … Lees verder “Perdu: 150 jaar Herman Gorter”

‘Eenmaal, andermaal…!’ – Wolter, Van Konijnenburg en anderen

In mijn decadente villa in Amsterdam-Noord viel, ter lering ende vermaak, onlangs weer eens een fraaie catalogus op de mat. Dit ter gelegenheid van aanstaande Christie’s-veiling van Old masters & 19th century art, including Dutch Impressionism. Zoals u weet werken wij hier dag in dag uit onbezoldigd aan rond1900.nl en bedraagt ons kunstbudget gemiddeld zo’n 25 euro, maar dat … Lees verder “‘Eenmaal, andermaal…!’ – Wolter, Van Konijnenburg en anderen”

Leeskring Couperus

Wist u dat er diverse enkel aan het oeuvre van Couperus gewijde leeskringen zijn? En dat daar ook nog plek is voor geïnteresseerden? Het Louis Couperus Genootschap coördineert ook verschillende leeskringen door het hele land. De leeskring is een uitgelezen plaats om andere liefhebbers van het werk van Couperus te ontmoeten en samen met hen … Lees verder “Leeskring Couperus”

Jaloers op de doden – Over José Asunción Silva (1865-1896)

Zijn leven werd omgeven door sterfte en verval. Een oom pleegde zelfmoord, een grootvader werd vermoord en drie broers en zussen lieten het leven nog voor hij tien was. Later stierf ook zijn zus Elvira, voor wie hij waarschijnlijk amoureuze gevoelens koesterde. Haar dood vormde de aanleiding voor één van zijn bekendste gedichten: Nocturno. Daarin … Lees verder “Jaloers op de doden – Over José Asunción Silva (1865-1896)”

Feest der Poëzie

De aankomende, vierde, editie van de Amsterdamse dichtersavond Het feest der Poëzie zal de aanstaande 23 november gewijd zijn aan de Tachtiger-componist en schrijver Alphons Diepenbrock: De avond is genoemd naar Nederlands bekendste componist van eind 19e/begin 20e eeuw, Alphons Diepenbrock, die veel gedichten van zijn tijdgenoten op muziek gezet heeft. De musici die op … Lees verder “Feest der Poëzie”

‘Een bezondere vorm van moderne levensaanvoeling’ – André de Ridders Gesprekken met den Wijzen Jongeling (1910)

Voor ik aan de bespreking van De Ridders Gesprekken met den Wijzen Jongeling begin, wil ik eerst de bijzonderheden van mijn exemplaar bespreken. Het voorblad draagt een opdracht die luidt ‘Aan den maker van een Dwazen Jongeling, de maker van dezen Wijzen. Aan Jef Buyse, André de Ridder’. Van de Belgische auteur Jef Buyse (1886-1941) … Lees verder “‘Een bezondere vorm van moderne levensaanvoeling’ – André de Ridders Gesprekken met den Wijzen Jongeling (1910)”