Speciale aanbieding
De belangrijkste Nederlandstalige proza-auteur van het fin de siècle was en is Louis Couperus (1863-1923), en deze zal die status, zonder enige twijfel, verder ook wel blijven houden. Het is nog niet zo lang geleden dat Couperus’ complete oeuvre eindelijk — véél te lang na zijn verscheiden — als geheel verkrijgbaar werd. Van de bekendste van die boeken zijn vanzelfsprekend tal van edities uitgekomen, zowel in een gebonden vorm alsook in paperbacks en in speciale uitgaven, zoals na een verfilming. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de televisiereeks Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan.
Enige tijd geleden is er een cassette uitgegeven met 10 paperbacks, die tezamen een omvang van 3.200 pagina’s tekst hebben. Het is een herpublicatie van een eerder uitgegeven cassette met dezelfde boeken maar dan in een gebonden editie. Deze kartonnen cassette met tien paperbacks is nu als speciale aanbieding voor € 24,95 beschikbaar.
Hoewel het niet onze taak en evenmin onze bedoeling is om een bepaalde boekhandel of uitgeverij een bijzondere behandeling te geven in deze kolommen, tenzij daarvoor een bijzondere aanleiding bestaat, menen we dat dit hiermee beslist het geval is, en daarom vermelden we er voor u bij dat deze cassette voor die bijzondere prijs verkrijgbaar is bij de filialen van BoekenVoordeel.
Inhoud
1. Eline Vere (1889)
2. Noodlot (1890)
3. Extase (1892)
4. Metamorfosen (1897)
5. Psyche; Fidessa (1898, 1899)
6. De koningsromans
7. Langs lijnen van geleidelijkheid (1900)
8. De stille kracht (1900)
9. De boeken der kleine zielen (1901-1903)
10. Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906)
____________
Afbeeldingen
1. Louis Couperus in 1917.
2. Standbeeld van Louis Couperus aan de Lange Voorhout in Den Haag.
Ik/mijn vriendin en ik had(den) deze box inderdaad ook bijna gekocht, maar het gegeven dat het herspeld is hield ons tegen. Beter kan je m.i. zo af en toe een deel van de overbekende zilveren Volledige Werken of eerste drukken ‘scoren’ is mijn bescheiden mening, maar als de box boekenvoordeelbezoekers aanzet tot het lezen van C. is het uiteraard geweldig!
S.
Die laatste overweging was ook de reden waarom ik opname in een korte bijdrage verantwoord vond. Zelf koop ik zulke aangepaste versies ook niet en ik vind het zelfs wel best dat ik ze niet ter recensie aangeboden krijg. Maar dat mensen die weinig geld te besteden hebben voor boeken, op deze manier tien delen Couperus kunnen aanschaffen, is een goede zaak, vooral als je bedenkt dat door die aangepaste spelling het wezen in wat Couperus wilde vertellen, voor de ‘belangstellende lezer’ — en dat is niet denigrerend bedoeld — niet wordt aangetast. Geïnteresseerden in het fenomeen boek zijn, globaal beschouwd, slechts in uitzonderlijke gevallen tegelijk ware liefhebbers of boekengek. Dan wel ondergaan zij als biblofiel het fraai verzorgde boek, al dan niet bewust, als een erotisch verschijnsel. En dan bestaat er nog de bibliomaan die, als gevolg van vage begrenzingen, moeilijk exact te definiëren valt. Overigens moet men met dat laatste begrip toch ietwat voorzichtig omgaan. In de psychiatrie gold die term — en voor sommige conservatieve beoefenaren van deze tak van wetenschap zal dat ook heden nog wel het geval zijn — voor mensen die hun verzameling boeken opbouwden door deze te stelen (vgl: kleptomaan).
In die laatste categorie zijn tal van ‘minnaars’ denkbaar die de onderhavige Couperus-cassette gewoon erbij aanschaffen, omdat ze niet anders kunnen. Maar dat soort lieden kent Sander Bink zelf ook wel — bij de vleet, durf ik aan te nemen.
Naschrift 14 oktober 2009:
Dezer dagen signaleerde ik in een zogeheten Kringloop Plus-winkel in Groningen diverse splinternieuwe exemplaren van zowel de cassette met de gebonden boeken, alsook van de cassette met de paperbacks. Beide edities kostten — merkwaardigerwijze — hetzelfde: twintig euro.