Antiquaar versus verzamelaar

Vroeger had een handelaar in oude boeken en prenten flink wat vaste klanten, met wie hij vaak een persoonlijke band opbouwde. Maar de relatie tussen antiquaren en verzamelaars is de laatste jaren nogal veranderd. Is het te wijten aan het gemak van internet? Of is er meer aan de hand? […]

Vroeger had een handelaar in oude boeken en prenten flink wat vaste klanten, met wie hij vaak een persoonlijke band opbouwde. Maar de relatie tussen antiquaren en verzamelaars is de laatste jaren nogal veranderd. Is het te wijten aan het gemak van internet? Of is er meer aan de hand?

Nog niet zo lang geleden was het voor veel verzamelaars van boeken en grafiek het hoogste genot: de librairie à chaises. Het wekelijkse bezoek aan de winkel van de bevriende antiquaar ter stede, om de nieuwste aanwinsten te bekijken, eindeloos te dubben over een eventuele aankoop, en vooral ook voor het gesprek met diezelfde antiquaar en bekende collega-verzamelaars. De antiquaar verkocht niet alleen, maar gaf de verzamelaar ook advies bij de vorming van diens collectie en ging actief voor hem op zoek. Vormen van klantenbinding die de verzamelaar doorgaans zeer waardeerde. Tegenwoordig lijken dergelijke contacten echter zeldzaam te zijn. Hoe komt dat? Zijn ook verzamelaars kritische, shoppende consumenten geworden? Verzamelen ze anders dan vroeger?

De opkomst van het internetantiquariaat lijkt de grootste boosdoener. Het aantal winkelantiquariaten wordt daardoor steeds kleiner. Maar ook het gegeven dat verzamelaars veel meer dan vroeger hun aankopen zelf doen op veilingen speelt een belangrijke rol bij dit proces.

Lees ook:  'Heerlijk als je accompagneren wilt...'

Over deze en verwante zaken spreken op de komende Boekensalon de veilinghouder Jeffrey Bosch, de verzamelaar en boekhistoricus Piet Buijnsters en de antiquaar Ab van der Steur in een debat onder leiding van oud-antiquaar en oud-veilinghouder Bubb Kuyper. De paneldiscussie vindt plaats in het kader van de maandelijkse Boekensalon bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De Boekensalons zijn gratis toegankelijk.

Datum: donderdag 29 januari, 2009
Tijd:17.00-19.00 uur
Locatie: Museumcafé Bijzondere Collecties
Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.
Meer informatie: www.bijzonderecollecties.uva.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *