Nieuwe productie
Op 3 november werd in de Twentse Schouwburg te Enschede door de Nationale Reisopera de première gegeven van een nieuwe productie van Les contes d’Hoffmann, opéra-fantastique in vijf bedrijven van Jacques Offenbach. De enscenering is van de Brit Laurence Dale, die grote internationale faam als tenor heeft verworven. Bij de Nationale Reisopera zong hij de titelrol in Monteverdi’s L’ Orfeo in een regie van Erik Vos. Sinds het jaar 2000 heeft Dale zich geprofileerd als een inventieve en creatieve opera- en operetteregisseur. Hij regisseerde bij de Reisopera eerder de bejubelde productie L’ Opera Seria van Florian Gassmann. Ook de overige leden van het artistieke team van L’Opera Seria zijn terug. Decorontwerper Yannis Thavoris, kostuumontwerper Fabio Toblini en choreograaf Daniel Esteve. Nieuwkomer is lichtontwerper Declan Randall.
Oude bekenden
Onder de solisten bevindt zich een aantal bekenden van dit instituut. Zowel de Zuid-Afrikaanse sopraan Sally Silver (die de drie vrouwelijke hoofdrollen Olympia, Antonia en Giulietta voor haar rekening zal nemen) als de Amerikaanse tenor Steven Tharp (met drie rollen: Frantz, Pitichinaccio en Cochenille) maakte eerder deel uit van de cast van L’Opera Seria. Bariton Franco Pomponi, die eerder Golaud heeft vertolkt in Pelléas et Mélisande, zingt de vier booswichten Lindorf, Coppélius, Dr. Miracle en Dapertutto. Tenor Gordon Gietz tenslotte zal de titelrol voor zijn rekening nemen. Hij was bij de NRO enige jaren geleden te horen als Prologue en Peter Quint in The Turn of the Screw van Britten.
Nieuwe stemmen
In twee van de rollen verwelkomt de NRO de nieuwkomers Judith Gennrich (Nicklausse) en Elizabeth Sikora (de stem van de moeder van Antonia). De cast wordt aangevuld met Nederlandse zangers. De jonge tenor Erik Slik maakt zijn Reisoperadebuut en vertolkt Nathanaël. Bariton Mattijs van de Woerd, die onder andere in L’Opera Seria en King Priam te horen was zingt Schlémil en Hermann. Oudgediende Jacques Does interpreteert de rol van Crespel.
Les contes d’Hoffmann
Dit muziekdrama is een opéra fantastique in vijf bedrijven op tekst van Jules Barbier naar het gelijknamige toneelstuk van Jules Barbier en Michel Carré.
De première op 10 februari 1881 van Les contes d’Hoffmann heeft Jacques Offenbach (1819-1880) niet meer meegemaakt. In de nacht van 4 op 5 oktober 1880 was de 61-jarig, aan jicht lijdende, componist overleden, en bleef de partituur onvoltooid. De erfgenamen hebben Ernest Giraud, die een aantal jaren daarvoor reeds Bizets Carmen had voltooid, de opdracht gegeven om de partituur geschikt te maken voor opvoering. Doch daarmee werd Offenbachs meest geliefde muziekdrama tegelijkertijd zijn meest onbekende. In een poging een dramatisch aantrekkelijke opera te scheppen, hebben echter de meeste muziekuitgeverijen Jacques Offenbachs oorspronkelijke ideeën in het geheel niet of nauwelijks als uitgangspunt gekozen. Tegenwoordig staat de wens, om zo getrouw mogelijk de ideeën van de componist te verwezenlijken, hoog in het vaandel maar ook met de beste wil ter wereld kan niet meer precies worden nagegaan hoever Offenbach met zijn oerpartituur gekomen was.
Versie van Fritz Oeser
De Nationale Reisopera heeft voor zijn productie de versie van Fritz Oeser uit 1977 gekozen. Daarbij vormen het eerste en vijfde bedrijf een raamvertelling waarin de Duitse jurist en romantisch dichter, schilder en tekenaar, karikaturist en dirigent, muziekcriticus en componist Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776-1822) wordt geportretteerd. Als ‘flashbacks’ komen in respectievelijk het tweede, derde en vierde bedrijf de verhalen over diens drie grote liefdes – de pop Olympia, de ziekelijke zangeres Antonia en de courtisane Giulietta – worden gepresenteerd in flashbacks.
De partijen worden in het Frans gezongen, die voor geïnteresseerden via boventitels zijn te volgen. De duur van de voorstelling, samen met de pauzes, bedraagt drie uur.
Vocale en instrumentale uitvoerenden
Koor van de Nationale Reisopera, Orkest van het Oosten; dirigent William Lacey
Hoffmann – Gordon Gietz (T)
Nicklausse – Judith Gennrich (S)
Lindorf / Coppélius / Dr. Miracle / Dapertutto – Franco Pomponi (B)
Cochenille / Frantz / Pitichinaccio – Steven Tharp (T)
Olympia / Antonia / Giulietta – Sally Silver (S)
La voix de la mère d’Antonia – Elizabeth Sikora
Nathanaël – Erik Slik (T)
Hermann /Schlémil – Mattijs van de Woerd (B)
Crespel – Jacques Does
Spalanzani – Harry Nicoll
Nog tien voorstellingen tot en met 8 december
Leeuwarden, De Harmonie — dinsdag 6 november
Sittard, Stadsschouwburg Sittard-Geleen — donderdag 8 november
Apeldoorn, Schouwburg Orpheus — zaterdag 10 november
Utrecht, Stadsschouwburg Den Haag, Lucent Danstheater — vrijdag 23 november
Drachten, De Lawei — dinsdag 27 november
Groningen, Stadsschouwburg — zaterdag 1 december
Rotterdam, Schouwburg – dinsdag 4 december
Eindhoven, Parktheater – donderdag 6 december
Arnhem, Schouwburg – zaterdag 8 december
___________
Afbeeldingen
1. Gordon Gietz (als Hoffmann) temidden van de poppen in Spalanzani’s winkel, repetitie van een scène uit het tweede bedrijf van Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach. (Foto Hermann & Clärchen Baus.)
2. Gordon Gietz (Hoffmann) en Sally Silver (Giulietta) tijdens een repetitie van een scène uit het vierde bedrijf van Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach. (Foto Hermann & Clärchen Baus.}
3. De componist Jacques Offenbach.
4. De Duitse dichter en schilder Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.
5. Gordon Gietz (Hoffmann) en Sally Silver (Giulietta) tijdens een repetitie van een scène uit het vierde bedrijf van Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach. (Foto Hermann & Clärchen Baus.)