Aubrey Beardsley illustreert Ernest Dowsons Pierrot of the Minute

Eind december 2006 deed Sander Bink hier een oproep met betrekking tot een Besliste Volzin van Jacob Israël de Haan over een door Aubrey Beardsley geïllustreerd boek van Ernest Dowson. In totaal leverden die paar regels van Sander veertien reacties op, die niet alleen maar een antwoord op de vraag waren en meer dan één mogelijkheid opperden. Ook was er sprake van replieken en duplieken en zo is de discussie tot in de eerste dagen van dit jaar voortgezet.
Hier willen we u tonen zien dat het inderdaad om The Pierrot of the Minute uit 1896 gaat. U ziet het omslagontwerp, met daarop een zwevende Pierrot, die een zandloper op zijn rechterhand draagt. In het boek over Aubrey Beardsley’s werk, waaruit ik dit heb overgenomen [1], volgen direct nog drie afbeeldingen: een kandelaber, een zandloper en nog een afbeelding van Pierrot, dan met een witte muts, staande in een tuin. Deze laatste fungeerde als frontispice in het bewuste boek.
__________

Lees ook:  Over Aubrey Beardsley en zijn Chinese verzamelaars in 1898.

[1] De titel van het Duitstalige boek luidt: Aubrey Beardsley: Pierrot für einen Augenblick — Zeichnungen. Herausgegeben von Ursula Horn. Dit boek is gepubliceerd door Eulenspiegel Verlag, Berlin (DDR) 1984, en het heeft een iets ruimere verspreiding in het westen gevonden door de licentie-uitgave in dat jaar voor Panorama Verlag in Wiesbaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *