Toscanini dirigeert Wagner — zondag 24 juni op Arte-televisie

Arturo ToscaniniBijzondere combinatie
In het dagelijks leven was Arturo Toscanini een ware democraat, maar in de kunst stelde hij zich op als aristocraat. Dienovereenkomstig wees hij, als Wagner-specialist, dan ook het verzoek van Adolf Hitler van de hand om de leiding van de Bayreuther Festspiele op zich te nemen en zette hij nadien nooit meer één voet in het Wagner-Walhalla.
Naar aanleiding van het feit dat het alweer een halve eeuw is geleden dat de dirigent Arturo Toscanini is overleden, presenteert Arte-televisie een documentaire van de WDR, door Pierre-Martin Juban — een Duits-Franse co-productie van 2007. De film, die 41 minuten duurt, wordt uitgezonden op zondag 24 juni, ’s avonds tussen 19:00 uur en 19:45 uur op Arte. Een herhaling zal worden gepresenteerd op zaterdag 30 juni, om 08:00 uur ’s ochtends, eveneens op Arte.
U krijgt in deze documentaire opnamen te zien die tussen 1948 en 1951 zijn gemaakt met het NBC Symphony Orchestra. Er is sprake van restauraties waar het de beelden en het geluid betreft. Voorafgaande aan het concertgedeelte van de film is er een korte bijdrage waarin wordt ingegaan op de bijzondere relatie tussen Toscanini en (de muziek van) Richard Wagner.
Arturo Toscanini werd in 1867 geboren en reeds als 19-jarige dirigeerde hij voor het eerst in het openbaar, en vanaf dat moment zou hij zich gedurende zo’n zeven decennia achtereen profileren één der belangrijkste dirigenten van het laatst deel van de negentiende, en tevens van de hele eerste helft van de twintigste eeuw. Hij overleed in 1957.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *