Beardsley in Holland: tatoeages en kitscherige beeldjes

Over tatoeages van Beardsley-tekeningen, kitscherige beeldjes van Beardsley-tekeningen en de laatste stand van zaken met betrekking tot het onderzoek ‘Beardsley in Holland’. […]

Breaking Beardsley-news op de zondagmiddag. Of beter gezegd, enkele aardige details. Precies waar we hier zo van houden.

– Aubrey Beardsley mag dan zogenaamd retro, ouderwets, of uitgekauwd zijn, de ruim 2500 fans op bijvoorbeeld Facebook denken hier toch anders over. De grootste toewijding blijkt uit de verschillende tatoeages die liefhebbers op hun lichaam hebben laten aanbrengen: Beardsley for life! Zie de foto’s daar (en de foto hieronder).

– Aan tatoeages (en piercings) heb ik zelf een broertje dood, doch de fascinatie met Beardsley begrijp ik wel degelijk. Zeker als ik een recente, goedkope en niet zeldzame aanwinst in de vorm van The letters of Aubrey Beardsley (ed. H. Maas a.o., 1970) doorlees. De integrale overgeleverde correspondentie van onze jonggestorven tekenende held: een grote aanrader. Later allicht meer hierover.

– Een aanwinst die in de regionen van de schaamteloze kitsch thuishoort, is het hierboven afgebeelde, op Beardsleys beroemde tekening geënte beeldje: leuk voor in iedere huiskamer!

– Een enkele, helaas weinig toevoegende voetnoot bij eerdere berichten over Beardsley in Holland: ik sprak naar aanleiding hiervan de dochter van Eduard Veterman, wat natuurlijk op zichzelf al interessant was, maar hoewel zij wist van haar vaders Beardsley-epigonisme, had zij helaas geen ongepubliceerde tekeningen van hem op zolder (of in de kelder) liggen.

Lees ook:  Zeldzaamste boek

– De speurtocht naar de Beardsley-periode van Caspar Breugel Douglas blijkt de lastigste. Nog geen spoor van gevonden, wel zijn er enige aanwijzingen dat er in tijdschriften gezocht dient te worden, maar welke? Een vlijtige en vriendelijke medewerker van het RKD wist wel boven water te halen dat Douglas in 1953 een solotentoonstelling bij kunsthandel M. Liernur (Zeestraat) te Den Haag heeft gehad. Beardsley-achtig werk lijkt daar echter niet gehangen te hebben. We speuren verder. Tips en originele etsen als altijd welkom op sjbink@hotmail.com. Dank u.

3 gedachten over “Beardsley in Holland: tatoeages en kitscherige beeldjes”

  1. Veterman fascineert me. Ben op zoek oa naar het boek van Edgar Allan Poe met zijn tekeningen. Een antiquair in Den Haag wees me op het adres op de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Daar is (was? want het is een jaar of twee geleden dat ik er was)een antiquariaat met de naam Veterman erop en in de etalage een groot pamflet inzake Veterman. De winkel was niet open en er werd niet opgenomen bij bellen naar het aldaar vermelde telefoonnummer. U heeft contact met de dochter van Veterman. Mogelijk kan die wat raadsels oplossen.

  2. Antiquariaat Veterman was gevestigd aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag, schuin tegenover het Gymnasium Haganum.
    Het werd gedreven door een verzamelaar van boeken over de Tweede Wereldoorlog, een man van een jaar of 65. Van het begin af aan (rond 2005) was hij onregelmatig open. We zijn er één keer geweest. Het was nog niet erg ingericht en er lagen grote stapels. Fokas vroeg enthousiast aan de eigenaar of hij De Hoornen van de Maan ook had. Maar de man wist van niets; hij kende alleen Vetermans verzetswerk en het mysterieuze ongeluk dat een eind aan zijn leven maakte. Hij was helemaal niet geïnteresseerd in iets anders dan de Tweede Wereldoorlog.
    Het duurde niet lang of de winkel was nooit meer open als we erlangs kwamen. Toen was het pand leeg, en dat is het nog steeds.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *