Beardsley in Holland: Rene Gockinga (2)

Beeldend kunstenaar Rene Gockinga (1893-1962) was zonder meer de beste Nederlandse navolger van Aubrey Beardsley en De Nerée tot Babberich. De vraag is alleen: waar zijn al die verfijnde tekeningen toch gebleven? […]

Vlijtig hebben wij doorgespeurd naar werk van Rene Gockinga. Veel nieuwe biografische gegevens over hem heb ik echter niet kunnen vinden. Wél lijkt mijn veronderstelling te kloppen dat Gockinga Neerlands beste navolger van Aubrey Beardsley en Carel de Nerée tot Babberich is geweest. Ik ben zelfs behoorlijk onder de indruk van wat ik nu gezien heb. Het hieronder afgebeelde Vrouw met de kandelaar is dan misschien niet bijster origineel, maar wel behoorlijk verfijnd. Een tiental werken dat op de kleine tentoonstelling bij kunsthandel d’Audretsch in Den Haag in 1917 is tentoongesteld, heb ik ondertussen (in reproductie) mogen aanschouwen. Twee tekeningen van Gockinga zijn te zien geweest op de bekende expositie Kunstenaren der idee en afgebeeld in de bijbehorende catalogus uit 1978: Salome en Le vampire (cat. no. 65 & 66). Ik neem aan dat deze ook in 1917 geëxposeerd zijn geweest.

Lees ook:  Hendrik Marsman en het mysterie van de Gevlekte Draak

De grote vraag is nu: waar bevinden zich al deze verfijnde werken anno 2010? Geen idee! Genoemde twee zijn in de jaren zeventig aanwezig geweest in een galerij in Amsterdam, maar waar zijn de andere? Eén daarvan is mogelijk in particulier bezit. Maar wie weet meer? Wie heeft ze boven de open haard hangen? Nazaten van Gockinga heb ik vooralsnog niet kunnen traceren. Reacties en andere inzichten graag alhier of op sjbink@hotmail.com. Dank u zeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *