Couperus’ Eline als nocturne van Alexander Voormolen op Radio 4

Alexander Voormolen in december 1924, zoals Jan Toorop hem zagIn het klassieke muziek-programma BIS! van de Nederlandse zendgemachtigde Tros zal op maandag 19 november via Radio 4 onder meer een uitvoering worden gegeven van de nocturne voor orkest, getiteld Eline uit 1957 van Alexander Voormolen (1895-1980). Zijn grote bewondering voor het werk van Louis Couperus had deze componist al eerder in muziek omgezet: in 1939 was zijn Kleine Haagse suite verschenen, die eveneens was geïnspireerd op zijn literaire held. De sfeer in diverse composities past ook uitstekend bij het werk van de unieke Haagse letterkundige. Voormolens Canzone uit diens Concert voor hobo en orkest (1938) is gebruikt als herkenningsmelodie voor de Nederlandse televisieserie De kleine zielen, die voor het eerst in 1969 is uitgezonden. Couperus’ vierdelige reeks met de De boeken der kleine zielen is in de jaren 1901-1903 verschenen.
De nocturne voor orkest Eline zoals die in het programma BIS! te horen zal zijn, betreft een (ten minste drie decennia oude) opname door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Willem van Otterloo (1907-1978). Eline vormt het derde onderdeel van zes oudere opnamen (drie Nederlandse werken, twee van Beethoven en één van Max Reger). De uitzending begint om 20:02 uur en duurt tot 22:45 uur.
_________
Afbeelding: Alexander Voormolen in december 1924, zoals Jan Toorop hem zag.
(Overgenomen van de grammofoonplaat ST 7071 — Editio Laran; met daarop zes stukken van Alexander Voormolen —, die uitsluitend verkrijgbaar was bij de Haagse Kunstkring.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *