G.B. Shaws Mrs. Warren’s Profession als hoorspel op BBC Radio 3

George Bernard Shaw in 1900Zondag 18 november zal op de Engelstalige BBC-zender Radio 3 een toneelstuk van George Bernard Shaw (1856-1950) als hoorspel te beluisteren zijn. Het gaat hier om Mrs. Warren’s Profession, een stuk uit 1893, het jaar dat Shaw eveneens The Philanderer had geschreven. Het zou echter meer dan dertig jaar duren voordat Mrs. Warren met haar beroep in Engeland op de planken mocht verschijnen. Het was Shaws thematiek, die de toenmalige toneelcensor in het geweer bracht en de auteur zijn toestemming voor opvoering weigerde.
Een jaar eerder had Oscar Wilde zijn theaterstuk Lady Windermere’s Fan geschreven.
George Bernard Shaws protagoniste Mrs. Warren vertegenwoordigt een maatschappelijk verschijnsel: de prostitutie. Daarmee kan ze een beter leven realiseren dan wanneer ze als arbeidersechtgenote blijft volharden. Een heel ander type toneelheldin dan de toeschouwers in de negentiende eeuw gewend waren. Enige verwantschap met wat de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1828-1906, een literaire grootheid, die veel invloed op Shaw heeft gehad) met Nora in 1879 reeds had gedaan. Vanzelfsprekend raakte zulks nogal hard en onverwacht de verschillende toch al zo zere benen van de heersende klassen in het Engeland van het fin de siècle.
In de Verenigde Staten werd het reeds enige jaren na ontstaan op de planken gebracht door Arnold Daly. Pas in 1925 kon het Engelse theaterpubliek kennisnemen van de inhoud van Mrs. Warren’s Profession.
__________
Foto: George Bernard Shaw in 1900.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *