(Decadente) aanwinsten (8)

Marcel Schwob, Coeur double (1891) en Le Livre de Monelle (1894): een recentelijk verschenen Flammarion-pocket van twee redelijk moeilijk te pakken te krijgen bundels van deze writers writer. Schwob heeft — zie het voorwoord van deze uitgave — nogal wat grote twintigste-eeuwse schrijvers geïnspireerd. Praz beschreef zijn werk als dat van een ‘erudiete decadent’, maar ‘verre superieur aan dat van veel decadenten, maar het getuigt van hetzelfde levensgevoel en werd door dezelfde thema’s geïnspireerd’. […]

Marcel Schwob, Coeur double (1891) en Le Livre de Monelle (1894): een recentelijk verschenen Flammarion-pocket van twee redelijk moeilijk te pakken te krijgen bundels van deze writers writer. Schwob heeft — zie het voorwoord van deze uitgave — nogal wat grote twintigste-eeuwse schrijvers geïnspireerd. Praz beschreef zijn werk als dat van een ‘erudiete decadent’, maar ‘verre superieur aan dat van veel decadenten, maar het getuigt van hetzelfde levensgevoel en werd door dezelfde thema’s geïnspireerd’. Deze eruditie maakt het voor de niet-Franstalige lezer niet heel makkelijk, maar even doorbijten en je kunt genieten van zeer intense literaire verhalen à la Poe of Villiers de l’Isle Adam. Voor de niet-Frans-lezenden is er trouwens een prachtintroductie in de vorm van het door Van Vriesland vertaalde Kinderkruistocht.

Verder:
-Léon Bloy, Le Vieux de la Montagne (1911). Vergeelde pocket voor één euro met malle dagboekaantekeningen van een malle, want zeer verongelijkte en zelfbeklagende schrijver.
-Martin Koomen, Dandy’s en decadenten. Weet niet goed wat ik hiervan moet denken. Uitgebreide recensie volgt!
-Marc Smeets, Huysmans l’Inchangé (2003). Proefschift van Nederlander over Huysmans’ veelbesproken bekering. Nadere bespreking volgt hopelijk ook snel.
-F. Bordewijk, Fantastische Vertellingen [Eerste Bundel] (1919). Niet direct verwant met de literatuur van het fin de siècle, maar het heeft er een klein beetje naast gelegen. Een prachtige eerste druk voor slechts vijftien euro.
-Octave Mirbeau, Les vingt et un jours d’une Neurasthéntique (1901). Een zoveelste duizend, maar mooi gebonden in paars halflinnen en gouden belettering. Een ook in het Nederlands makkelijk verkrijgbaar boek van een van mijn alltime favoriete schrijvers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *