Dit najaar in onze musea

Nu gisteren, om 23.18 uur, de astronomische herfst is begonnen, kunnen wij, teneinde een oprisping van seizoensgebonden spleen te verzachten, wel wat troost en schoonheid gebruiken. Waterdichte en windvrije musea bijvoorbeeld, bieden in barre omstandigheden een welkom onderdak. Laten we eens zien hoe zij ons dit najaar naar binnen proberen te lokken. […]

Nu gisteren, om 23.18 uur, de astronomische herfst is begonnen, kunnen wij, teneinde een oprisping van seizoensgebonden spleen te verzachten, wel wat troost en schoonheid gebruiken. Waterdichte en windvrije musea bijvoorbeeld, bieden in barre omstandigheden een welkom onderdak. Laten we eens zien hoe zij ons dit najaar naar binnen proberen te lokken.

Teylers Museum in Haarlem en Singer Laren hebben de handen ineengeslagen voor een fraai overzicht van het werk van Anton Mauve (1838-1888), één van de aantrekkelijkste kunstenaars uit de Haagse School. In beide musea zijn tot en met 17 januari 2010 bruiklenen te zien uit Amerika en uit Nederlands particulier bezit, die zelden of nooit zichtbaar waren voor het publiek. Aan deze tentoonstelling ging grondig onderzoek vooraf, dat een aantal schilderijen, aquarellen, etsen en schetsboeken aan het licht bracht. Bijzondere aandacht is er voor de grote invloed die Mauve had op het werk van Vincent van Gogh, die in 1881 korte tijd bij hem in de leer ging. Ter gelegenheid van deze expositie is de website anton-mauve.nl gelanceerd.

– In het Van Gogh Museum in Amsterdam is een tentoonstelling ingericht met maar liefst 64 schilderijen van Alfred Stevens (1823-1906). Deze Belgische kunstenaar, die in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in Parijs furore maakte, ontwikkelde zich van sociaal realist in de traditie van Gustave Courbet tot een mondaine society-schilder die zich bekwaamde in het uitbeelden van bourgeoisievrouwen in hun luxueus ingerichte interieurs. Nog te zien tot 24 januari 2010.

– Vanaf 6 oktober tot en met 24 januari 2010 kunnen we voor Art Nouveau en Art Deco uit België terecht in het Drents Museum, met onder andere bijzonder meubilair en serviesgoed van Victor Horta (1861-1947) en Henry van de Velde (1863-1957).

Lees ook:  1895 - een jaar vol omwentelingen

Kunsthal Rotterdam biedt tot en met 6 december 2009 De wijde blik. De Haagse School en het moderne Nederlandse landschap. Met meer dan dertig historische foto’s en een topselectie Haagse School-schilderijen, afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam en de Neue Pinakothek München, belooft het museum een verrassende blik op de landschapsschilderkunst en -fotografie van de negentiende eeuw te werpen.

– Het Gemeentemuseum Den Haag ten slotte trakteert ons vanaf 17 oktober 2009 tot en met 24 januari 2010 op de trits Cezanne – Picasso – Mondriaan. Aan de hand van bijzondere bruiklenen van over de hele wereld, uit Washington (The National Gallery of Art), New York (The Metropolitan Museum of Modern Art) en Parijs (Centre Georges Pompidou) wordt de toeschouwer meegenomen van de zinnelijke en kleurrijke doeken van Cézanne via de felgekleurde – soms humoristische – werken van Picasso naar de uiterst subtiele schilderkunst van Mondriaan.
En wie daarna nog niet verzadigd is en de onontkoombare duik in het gure herfstweer wil uitstellen, kan in hetzelfde museum nog even verwijlen bij de doeken van de Kroatische kunstenaar Vlaho Bukovac (1855-1922). Hoewel zijn kunstenaarschap wortelt in de academische traditie, liet hij zich ook inspireren door het impressionisme. Die invloed is te zien in zijn lossere verfstreek en de techniek van het pointillisme die hij zichzelf gaandeweg eigen maakte. De tentoonstelling Vlaho Bukovac – Kosmopoliet uit Kroatië is nog te zien tot en met 10 januari 2010.

Afbeelding: Schilderij van Alfred Stevens

Eén gedachte over “Dit najaar in onze musea”

  1. De Alfred Stevens tent. heb ik afgelopen weekend bekeken: ik vond het dolle pracht pret. Niet zo mooi, of eigenlijk beter gezegd wat geheel anders, als de Odilon Redon tent., die ik nog net op de laatste dag kwam bekijken in he Van Gogh. Ik dacht trouwens altijd dat Stevens een Amerikaan was, waarom, vanwege zijn naam neem ik aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *