Fin de siècle varia

Enkele aardige activiteiten met betrekking tot het fin de siècle, alsmede een aantal kleine nieuwe aanwinsten. En ook nog een hernieuwde oproep. […]

Druk, druk, druk, dus helaas noodgedwongen wat fin-de-siècle-nieuws in een notendop.

Er staan op de al drukke agenda enkele aardige activiteiten, alwaar ik, en u ook mag ik hopen, als het even kan aanwezig zal zijn. Te weten:

Vrijdag is in Den Haag de presentatie van een nieuwe, digitale uitgave van Lodewijk van Deyssels Menschen en Bergen. Zie voor details hier. Over Van Deyssel overigens binnenkort uitvoerig meer.

Verderop in de agenda staat op 30 oktober het afscheidscollege van Marita Mathijsen, dat uiteraard de negentiende eeuw als onderwerp heeft. Details volgen.

Op 22 oktober is de eerste Jacob Israel de Haan-lezing. Locatie: UvA, Bijzondere Collecties. Evelien Gans spreekt dan over het navolgende: ‘Ik ben een Mensch: niets is mij vreemd gebleven. Het spiegelgevecht van Jaap Meijer met Jacob Israël de Haan.’
Wat De Haan betreft: hebben de trouwe lezers nog over deze kwestie nagedacht? Ik ben er nog steeds mee bezig, maar ben er nog niet uit. Steeds meer Beardsley-epigonen vallen trouwens af als mogelijk model voor Richel. Alleen maar interessant natuurlijk.

Dan nog twee kleine aanwinsten:
– J.K. Huysmans, In Holland (Amsterdam, 2001). Ik las dit weleens, maar herlas het gister: een aanrader! Het eind negentiende-eeuwse Holland op zijn best beschreven.
Eca de Querioz, Neef Bazilio (oorspr. 1878). Nederlandse vertaling van een Portugese klassieker. Nog ongelezen liggen, maar we zijn benieuwd.
Ook ‘scoorde’ ik een eerste druk van Het recht van de sterkste, Cyriel Buysses debuutroman uit 1893! Mét het ontwerp van Henry van de Velde. Hoe blij kan je een bescheiden bibliofiel maken? Later allicht eens meer hierover.
Wat leesverslagen betreft: door de aangekondigde Proust kom ik maar niet heen, maar we blijven het proberen. Verslag volgt hopelijk nog steeds.

Lees ook:  Das Magazin, de Dandy en het Zwijntje

Ten slotte: nog altijd zou ik graag in het bezit komen van de roman Kunstmenschen (1902) van Eduard Thorn Prikker: wie weet een exemplaar te liggen? Ook Goetia (1892) van Frits Lapidoth zoek ik nog immer, alsmede het een en ander van Josephine Giese. Reacties en opmerkingen naar sjbink@hotmail.com. Dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *