Drieëntwintigdelige radio-reeks met Erzählungen van Gottfried Keller

In ‘Am Abend vorgelesen’, een literair radioprogramma van de Duitse regionale zender NDR Kultur, start op woensdag 19 januari — om 22:00 uur — een driëentwintig delen omvattende reeks met daarin enige ‘Erzählungen’ van Gottfried Keller (1819-1890).

NDR Kultur: Am Abend vorgelesen
In Am Abend vorgelesen, een literair radioprogramma van de Duitse regionale zender NDR Kultur, start op woensdag 19 januari — om 22:00 uur — een driëentwintig delen omvattende reeks met daarin enige Erzählungen van Gottfried Keller (1819-1890).

Daarin leest Wolfgang Euba voor uit het hoogwaardige literaire oeuvre van deze Zwitser, die naast twee omvangrijke romans — Der grüne Heinrich (1854/55; nieuwe editie 1879/80) en Martin Salander (1886) — nog tal van andere literaire en aanverwante invallen aan het papier heeft toevertrouwd, zoals een relatief groot poëtisch oeuvre [1], korte verhalen in diverse bundels, met voorts essays en beschouwingen.
Gedurende de rest van de derde week van deze maand — dus van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 januari — wordt het verhaal Pankraz, der Schmoller [2] voorgelezen. De vertelling in kwestie is de eerste van vijf, die de eerste bundel Die Leute von Seldwyla uit 1856 vormen [3]

Romeo und Julia auf dem Dorfe
Uit diezelfde bundel worden in het bovengenoemde Duitse radioprogramma, steeds op datzelfde tijdstip, van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 januari de eerste vier delen van de zesdelige, voorgelezen versie van het schitterende — meer dan eens verfilmde, en als muziekdrama bestaande, Romeo und Julia auf dem Dorfe uitgezonden. Op maandag 31 januari en dinsdag 1 februari volgen de delen vijf en zes.
Over verdere onderdelen van die 23-delige reeks zullen we in de rubriek Terzijde op de hoogte houden.
__________

Lees ook:  Henrik Ibsens Hedda Gabler in WDR3-programma Bühne: Radio

[1] Zie de bijdrage op de letteren-site Tempel der Dichtkunst. Daar wordt u verder verwezen naar nog twee andere aan genoemde site gelieerde, Duitstalige cultuurwebsites.
[2] Op maandag 21 januari volgt het vierde en laatste deel van dat verhaal, voorgelezen in dat programma.
In een Nederlandse bundel Novellen van Gottfried Keller, verschenen bij het Hollandsch Uitgeversfonds te Amsterdam, is dat verhaal opgenomen als De bekeering van Pancras.
[3] Voorafgaande aan de twee bundels verhalen over de mensen van Seldwyla schrijft Gottfried Keller dat Seldwyla in een oudere taal betekent “eine wonningen und sonnigen Ort”, en is dat naar zijn mening tevens het geval met de “kleine Stadt dieses Namens gelegen irgendwo in der Schweiz.”
__________
Afbeelding: Gottfried Keller in 1854, toen hij aan zijn verhalen voor de latere bundels Die Leute von Seldwyla schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *