Een biografie van Tachtig en andere boeksignalementen

Hier ter burele stapelen als immer de gelezen en te lezen boekwerken zich op. Enkele signaleringen en aanbevelingen te uwer mogelijk leesgenoegen. Over de Tachtigers, romantiek, de laatste Siebelink en de immer fascinerende H.H. Ewers. […]

Hier ter burele stapelen als immer de gelezen en te lezen boekwerken zich op. Enkele signaleringen en aanbevelingen voor uwer mogelijk leesgenoegen.

– Met stip op één staat de hier onlangs aangekondigde en vorige week gepresenteerde bundel van J.D.F. Van Halsema: Vrienden en Visioenen – Een biografie van Tachtig. Een 495 pagina’s tellende compilatie van vrijwel alles wat Van Halsema vanaf de jaren zeventig over de Beweging van Tachtig geschreven heeft. De focus ligt bij hem met name op Gorter, Van Deyssel en Verwey. Het is een ongelofelijk indrukwekkend geheel. Toegegeven, als leerling en vriend ben ik misschien niet gans objectief, maar ik zal de komende tijd op alle afzonderlijke stukken ingaan om het briljante te bewijzen en waar nodig of mogelijk ook met literatuurhistorisch detail-gezever bekritiseren.
Van Halsema’s studie komt hier in de boekenkast te staan naast The Romantic Agony, Nederlandse literatuur in het fin de siècle, Het verdrag met de slang en Louis Couperus, een biografie. Werkelijk, zo goed en belangrijk is het. Nu allemaal kopen dus.

– Als u toch in de stad bent, koopt u dan meteen bij De Slegte voor een magere 12,50 euro Meesters van de Romantiek – Nederlandse kunstenaars 1800-1850, verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in 2005. Buitengewoon interessant en rijk geïllustreerd verhaal over de Nederlandse romantiek, die dus wél blijkt bestaan te hebben. Ik hoop hier ook nog nader op in te gaan.

Lees ook:  Antiquaar versus verzamelaar

– Na mijn bescheiden doch blijkbaar gewaardeerde beschouwing over Siebelinks vorige roman verscheen hier ten burele zijn laatste roman Het lichaam van Clara ter beoordeling. Ik ben het boek nu aan het lezen en zal het zo spoedig mogelijk bespreken alhier. Of beter gezegd, het rond1900.nl-gehalte ervan proberen te bepalen. Door het neo-naturalisme en allerlei Couperus-verwijzingen zit dat wel goed, kan ik vast zeggen.

– In de categorie ‘ultra zeldzaam’ tikten wij een Nederlandse vertaling van de debuutroman van de immer fascinerende H.H. Ewers op de kop. Der Zauberlehrling verscheen in 1910 en al in 1911 verscheen een Nederlandse vertaling bij het uitgeverijtje Wink te Zalt-Bommel (zie afbeelding). Een Nederlandse uitgaaf van een effectieve griezelroman waarin cocaïnegebruik en nadrukkelijk beschreven seks de ingrediënten zijn. Curieus!

Eén gedachte over “Een biografie van Tachtig en andere boeksignalementen”

  1. Over Ewers en zijn decadente werk (door Ewers overigens niet als zodanig geclassificeerd), dat het midden hield tussen kunst en kitsch, een ietsepietsie meer in mijn biografie ‘Te leven op duizend plaatsen. Jo Otten 1901-1940’. Verschijnt januari 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *