Een portret van Jan Toorop

Het is Jan Toorop-week op rond1900.nl. Zomaar. Deze maal over een mooi en verfijnd portretje, een oorspronkelijke fotogravure, dat aan de muur hangt van mijn kasteel in Amsterdam-Noord. […]

Het is Jan Toorop-week op rond1900.nl. Zomaar. Deze maal over een van zijn portretten. Aan de muur van mijn ivoren kasteel in Amsterdam-Noord hangt sinds jaar een dag zijn portretje van M. Snijder van Wissenkerke (zie afbeelding). Het is gedateerd 7 september 1895. Ik vind het een mooi en verfijnd portretje. En het is zowaar geen kopie, maar een oorspronkelijke fotogravure.

Voor zover ik weet is het het portret van Snijder Wissenkerke, dat Toorop maakte voor haar in 1895 verschenen boek Zwarte Vlinders. Ik neem althans aan dat deze fotogravure, die ik eens ergens vond, afkomstig is uit een exemplaar van dat boek, eruit gehaald of gescheurd is, hoewel ik daar geen sporen van zie.

Toorop maakte ook het omslagontwerp voor Zwarte Vlinders. Helaas kan dat hier niet getoond worden. Op deze site is het niet afgebeeld en de boeken waar het in gereproduceerd is, heb ik hier even niet bij de hand. Het boekje zelf ontbreekt helaas in mijn bescheiden boekenkastje. Het is zeldzaam en ik begeer het al jaren. Niet alleen om de vormgeving, maar ook, gek genoeg misschien, om de inhoud: veelal in de middeleeuwen gesitueerde, Maeterlinck-achtige schetsen. Precies ons kopje thee. Ik ben het boekje wel eens tegengekomen, maar heb er dus niet de hand op kunnen leggen. Op de laatste Bubb Kuyper-veiling ging een exemplaar onder de hamer voor een bedrag dat net boven mijn gemiddelde boekenbudget van 12,50 lag. En een hoofdstedelijke antiquarische legende wil zijn door de schrijfster gesigneerde exemplaar maar niet verkopen. Nu ja. We speuren door en zodra we het hebben, melden we meer over boek en schrijfster. In de tussentijd werpen we dagelijks bij het verlaten van de study fijn een blik op dit aardige portretje.

7 gedachten aan “Een portret van Jan Toorop”

 1. Jan Toorop heeft altijd mijn interesse gehad. Hij heeft de titelplaat verzorgd van het boekje ‘ Eucharistie ‘ van Frederik van Eeden.
  Een paar maanden geleden kocht ik zijn bidprentje. Ook ben ik in het bezit van het boek: ‘Jan Toorop en zijn werken ‘door Miek Janssen.Er zijn in dit boek 37 illustraties opgenomen. Ook kocht ik het boek ‘ Aan den einder’ door Miek Janssen. ook in dit boek staan illustraties van Jan Toorop, het boek wordt momenteel gerestaureerd.
  Beide boeken zijn eerste drukken.

 2. Op de Art Deco beurs in Den Haag begin dit jaar stond ik ineens oog in oog met een net gerestaureerd origineel van Jan Toorop.
  Mijn standaard reactie deed zich ook nu weer voor: ik val helemaal stil en kan alleen nog met open mond staren naar zoveel visueel genot.
  Adembenemend prachtig….

 3. Ben een Jan Toorop verzamelaar en zoek altijd naar onbekende werken van hem.
  Toorop heeft meerdere portretten gemaakt van mevr Snijder- van Wissenkerke.
  Vrouw en face 1895 en nog een in 1897
  zie mijn site waarop ik veel informatie heb vermeld.
  ben benieuwd welk gerestaureerd werk op de Art Deco beurs was te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *