Eenmaal, andermaal…! (2)

De werkelijkheid is vast vele malen gecompliceerder, maar aangezien de beginselen van dit blog naast strikt wetenschappelijk ook zwaar zwartromantisch zijn, mogen we graag denken dat wij bepalend moeten zijn geweest voor enkele mijns inziens zeer opvallende veilingresultaten, gister te Utrecht. […]

De werkelijkheid is vast vele malen gecompliceerder, maar aangezien de beginselen van dit blog naast strikt wetenschappelijk ook zwaar zwartromantisch zijn, mogen we graag denken dat wij bepalend moeten zijn geweest voor enkele mijns inziens zeer opvallende veilingresultaten, gister te Utrecht. Bij Bubb bleven vorige week de eerste drukken van Bordewijk bijvoorbeeld haast alle liggen. Maar de heren en dames bibliofielen en bibliothecarissen bezoeken vast dagelijks dit blog, zou je haast dus denken, getuige de Schuhmacher-in-zijn gloriedagen-achtige prijzen waarvoor enkele kavels met Nederlandse literatuur rond 1900 gisteren bij Beijers werden afgeslagen. Leuk – of juist slecht? – nieuws voor de decadente bibliofielen onder ons. Maar het betrof dan ook gewoon wildzeldzame, mooie en interessante boeken, die trouwe lezers van rond1900.nl natuurlijk al jaren begeren, zoals:

-Cat. 1145. E.S. Stille Wegen. Taxatie 80-120, opbrengst 160. Een van die vele Nederlandse romans van rond 1900 die langzamerhand alle van de aardbodem aan het vallen zijn.

– Cat. 1148. De eerste druk van Cyriel Buysse’s Het recht van de sterkste, met het bandontwerp van Henry van de Velde. Taxatie 150-200, opbrengst 450. Dit is geen heel uitzonderlijke prijs. Een vergelijkbaar exemplaar bracht eind vorig jaar in Duitsland ook ongeveer hetzelfde bedrag op, maar het blijft prettig dat het een begerenswaardig boekje blijft. Én een literair meesterstukje, én een fraai uitgegeven boekje.

– Cat 1188. Een aantal boeken van Frans Netscher. Essentieel voor de Couperus-onderzoeker natuurlijk, daar Netschers vroege werk zeker Couperus’ inzichten over literatuur en allicht ook de conceptie van zijn vroegste prozawerk (Eline Vere!) hebben beïnvloed. Taxatie 120-160, opbrengst 120.

Lees ook:  Een verfijnde droom van schoonheid: Jan Toorop in het Haags Gemeentemuseum

-Cat 1202. Marguerite en Jules Schürmann. Ook de Nederlandse bibliotheken en bibliofielen hebben blijkbaar interesse in vergeten dichters van rond 1900 en decadent-lesbische romans. In één woord dolletjes. Taxatie 50-80, opbrengst 120.

Cat 1206 en 1207. Eduard Thorn Prikker. Twee romans, waarvan één, 1206, in een zeer fraaie band. Ik had er een foto van moeten maken, maar het werk is nu in ieder geval in veilige, bibliofiele handen. Taxatie 100-140, opbrengst 190. Taxatie 1207 60-80, opbrengst 100. Dat had de idealistisch-socialistische Thorn Prikker zelf vast niet goed gevonden.

– Cat 1210. Poelhekke, Het land der zon, met omslagje van Henri Leeuw. Taxatie 50-70, voor 250 veilig naar een archief in het oosten van het land.

– Cat. 1217. Ten slotte de eerste Nederlandse uitgave van Wilde’s Salomé (Beijers, 1893). Buitengewoon curieus, want eerder verschenen dan de Engelse vertaling. Taxatie 200-250, opbrengst 220. Nog een redelijk koopje eigenlijk.

2 gedachten over “Eenmaal, andermaal…! (2)”

  1. Een mooi veilinghuis, Beyers. Wordt er nog steeds tafelgeld in rekening gebracht? Ik meen dat het iets van 20 cts was. Voor de thee!
    Toen ik er voor het eerst kwam deed het me erg denken aan een eerte bezoek aan een Lokaal voor Andersgeaarden te Utrecht. Ik zeg Club 234, ik kan me echter in het getal vergissen. De barkeeper vroeg meteen hoe ik heette; hij heette ook Nico, gelooft U dat?
    Door de naamsovereenkomst hoefde ik niet voor de consumpties te betalen. Ik dronk in die vroege dagen meer dan bescheiden. Als enige andere bezoeker zat een dame aan de bar die mijn bril afnam om op het toilet in de Grote Spiegel na te gaan of hij haar stond. Ze sprak met een opvallend masculien geluid, dat zeker. Ik ben er niet lang gebleven. Overigens brandde het perceel niet veel later geheel af, ik verzin dit niet.
    Zo’n gevoel had ik bij het eerste bezoek aan Beyers. Wat waren bibliofielen eigenlijk voor lui? Kon je aan een gezicht zien of het een Couperusverzamelaar was? En waren dat allemaal nichten?
    De ruimte stond blauw van de rook, het waren mooie dagen. Ik bood nergens op, een onthouding die ik snel kwijtraakte.
    Nico Weber

  2. dank voor het mooie verhaal beste nico. over de sexuele geaardheid van de bibliofielen van destijds weet ik niks. sommige grote/bekende bibliofiele waren/zijn homosexueel, sommige niet. op een gegeven moment, als poosje in de boeken, kan je ze, ik bedoel bibliofielen, er wel uitpikken op basis van oppervlakkige waarnemingen geloof ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *