Te koop: het schrijfbureau van Marcellus Emants

Ik heb net een nieuw bureau, anders had ik direct mijn kans gegrepen: in de laatste nieuwsbrief van antiquariaat Fokas Holthuis wordt het bureau van Marcellus Emants te koop aangeboden. […]

Ik heb net een nieuw bureau, anders had ik direct mijn kans gegrepen: in de laatste nieuwsbrief van antiquariaat Fokas Holthuis wordt het bureau van Marcellus Emants te koop aangeboden.

DE EIKENHOUTEN SECRETAIRE VAN MARCELLUS EMANTS!
Datering circa 1900. 163 cm hoog, 147 cm breed en 73,5 cm diep. Aan alle kanten (behalve de achterkant), zelfs in de beenruimte zeer rijk bewerkt met florale motieven tegen een gestippelde achtergrond (…) * Dit indrukwekkende eikenhouten bureau komt uit de nalatenschap van Marcellus Emants, wiens vrouw het naliet aan de Haagse priester Cor Ruigewaard, die het op zijn beurt naliet aan de musicus-priester Jan de Bruyn uit Arnhem. Diens erfgenaam bracht het naar het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper, waar het op 24 mei 2000 geveild werd. De richtprijs was 5000 tot 7000 gulden. Voor ƒ 6000 (ƒ 7310 inclusief veilingkosten) werd ons antiquariaat toen eigenaar van dit museumstuk. Geplaagd door ruimtegebrek hebben we nu, tien jaar later, met pijn in het hart moeten besluiten de secretaire te verkopen.
Emants is enkele malen met zijn weelderige bureau vereeuwigd: zie Pierre H. Dubois, Marcellus Emants. Een schrijversleven (1980), grote illustratie tegenover pagina 269; en Marcellus Emants. Schrijversprentenboek (1984), pagina 45, afbeelding 7 en 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *