Federico Mompou nu ook in bewegende beelden op YouTube

Drie eerdere artikelen
In drie verschillende bijdragen hebben we u geattendeerd op het bijzondere oeuvre van de Spaanse componist Federico Mompou (1893-1987). In de eerste bijdrage, van 17 maart 2007 hebben we alleen aandacht besteed aan enige algemene elementen met betrekking tot het leven en de werken van deze unieke muziekmagister. Ruim twee weken later, op 5 april, hebben we, in een tweede artikel op dit net, de Nederlandse pianist Marcel Worms en zijn wervende kwaliteiten met betrekking tot de muziek van Mompou in uw belangstelling willen aanbevelen, en daarbij tevens gewezen op de bijzonderheden die betrekking hebben op al datgene wat Marcel Worms heeft ondernomen alvorens een aantal van de pianostukken van Mompou op geluidsdrager te realiseren.

Na de bespreking van die cd hebben we van de beeldend kunstenaar Raymond Boekelder, een van de grootste bewonderaars van Mompou’s oeuvre, toestemming gekregen om bij deze componist passende schilderijen af te drukken. Elders hebben we dat bij de bespreking van de eerste Worms-cd reeds gedaan.
Tenslotte hebben we, op 16 juni, ook nog gewezen op een optreden dat Marcel Worms in Barcelona zou gaan verzorgen.

Lees ook:  Marcel Worms speelt werk van Federico Mompou in Barcelona

Mompou-filmpjes
Hedenochtend liet Raymond Boekelder ons weten dat Federico Mompou nu ook te zien is op YouTube. Door de link http://www.youtube.com/watch?v=WxhL33vqxU4 aan te klikken, krijgt u een filmpje uit 1971 te zien van ruim 4 minuten. Daarin begeleidt de componist de fameuze zangeres Victoria de los Angeles (1923-2005) in één van zijn composities. Zijdelings is aangekondigd wat er allemaal nog meer te zien is met betrekking tot de muziek van Federico Mompou. Ook, zij het slechts driekwart minuut, Marcel Worms, die voor de weduwe Mompou speelt. Daarover kunt u meer lezen in de laatste van onze bovengenoemde bijdragen, die wordt ondersteund met een foto van die twee pianisten in overleg.
__________

NB Nadat de stoel op de bureauredactie in de loop van de komende week opnieuw bezet zal worden door degene, die daar eigenlijk 367 dagen per jaar hoort te zitten, worden de bij deze regels behorende illustraties alsnog toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *