Fictieve receptie van d’Annunzio

Die vinden we deze maal bij onze schrijfster van de week ‘Ellen’ en wel in haar bestseller en literair-historische mijlpaal Een vriendschap uit 1910:

Gister avond thuis komend van een concert, waar nòch concertgevers of publiek eenige warmte afstraalden, wachtte mij, behalve het vuur in mijn haardje, ‘Le Feu’ [Il Fuoco, 1900] van d’Annunzio. Het blakerde mij tegen. Op dit late uur begon ik er maar niet meer aan, wel wetend dat Morpheus, die zich hier als mijn ‘amant de coeur’ installeerde, dan alle reden zou krijgen mij te boudeeren.
Maar morgenmiddag zet ik het lampje bij me, met den rooden kap, waarbij we zooveel filosofeerden den kijk dan den grauwen Novemberdag in dit warme boek.
Lezen is bepaald een passie van me geworden.
Na wat je mij schrijft over den inhoud van dit boek al vast dit: Eene ‘amante’ moet zich vast voornemen in de glorie van haar geluk….heen te gaan!
Dat is heroïsch, aesthetisch en ethisch bovendien.
(p. 7-8 – geciteerd naar de derde druk.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *