Gelezen: Cyriel Buysse

'Te Lande' van Cyriel BuysseNaar aanleiding van mijn bericht over Borels Een Droom hoor ik de lezers denken: ‘Maar welke weinige Nederlandse romanschrijvers van rond 1900 kan men nog meer voor zijn genoegen in trein of op bank lezen?’ – een vraag die ik natuurlijk voelde aankomen. Welnu, een van hen begint ook met een B. is de door mij hier al eerder geprezen Cyriel Buysse. De Vlaamse auteur is een stuk beroemder maar wordt heden niet per se meer gelezen (nu ja, naar verhouding stukken meer natuurlijk) dan zijn Noordnederlandse kunstbroeder.
Hij schreef nogal wat en ik heb zeker niet alles gelezen, maar een absolute aanrader binnen zijn vroege werk is de verhalenbundel Te Lande (1900 – hier afgebeeld in de door mij gelezen zeer zeldzame Nederlandse Becht-uitgave), waarin knallers als ‘De Biezenstekker’, ‘Van Alleijens Ziel’ en ‘Blanche’ zijn opgenomen. Prachtig noest literair en vooral of juist daardoor uitermate lollig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *