Hänsel und Gretel zaterdag live vanuit de New Yorkse ‘Met’

De componist Engelbert HumperdinckVanuit de Metropolitan Oper wordt — voor ons zaterdagavond, maar in New York begint dan de matinee — rechtstreeks een uitzending verzorgd van de opera Hänsel und Gretel uit 1893 van Engelbert Humperdinck (1854-1921). Daarover stond eerder dit jaar in deze kolommen dat Richard Strauss voor de regie van de eerste uitvoering verantwoordelijk was; dit moet echter zijn voor de muzikale leiding.
Dirigent tijdens de uitvoering in de ‘Met’ is deze zaterdag Vladimir Jurowski. Hij leidt het koor en orkest van het befaamde operahuis. De uitvoering is deze keer niet op Nederland of op Klara te volgen, noch op éénvan de Duits culturele radiozenders, maar alleen op BBC Radio 3 in het programma Opera on 3. De uitzending duurt, inclusief de inleidende woorden en die tussen de bedrijven door, tweeënhaf uur.
Christine Schäfer, sopraan, zingt de rol van Gretel; Hänsel is in deze productie een vrouwenrol, die wordt ingevuld door de mezzosopraan Alice Coote; het personage Gertrude wordt eveneens ingevuld door een mezzosopraan: Rosalind Plowright; Philip Langrigde, tenor, is de heks; Peter krijgt gestalte in de bas-bariton Ala Held; het dauwelfje wordt ‘neergezet’ door de sopraan Lisette Oropesa; de zandman, tenslotte, is weer een mezzosopraan: Sasha Cooke.
_________
Afbeelding: De componist Engelbert Humperdinck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *