Vierdaags Mompou Festival van Marcel Worms zaterdag op Radio 6

Federico Mompou en zijn pleitbezorger Marcel Worms
Eerder dit jaar hebben we enige keren aandacht besteed aan de onnavolgbare Spaanse componist Federico Mompou (1893-1987) en diens onstuitbare pleitbezorger in ons land, de pianist Marcel Worms. Deze heeft in de aan deze maand voorafgegane, november 2007, een eigen, vierdaags festival gerealiseerd, waarin deze Spaanse eenmalige musicus centraal stond. Opnamen, die bij die gelegenheid zijn gemaakt, worden op zaterdag 29 december, ’s middags tussen 12:02 en 14:02 uur, door de Concertzender, via Radio 6 de ether ingestuurd, in de hoop dat u de golven via een ontvanger zult aannemen en in de omzetting tot muziek, zult willen beluisteren, hetgeen we u graag willen aanbevelen, aangezien niet alleen de muziek van Mompou zeer de moeite waard is, maar de wijze waarop Marcel Worms deze interpreteert, eveneens getuigt van inzicht en liefde voor dit oeuvre.

Rondom-programma
Zoals Reinbert de Leeuw vroeger een hele reeks Rondom-concerten heeft gegeven, waarin òf een componist of andere musicus centraal stond, dan wel een thema of stroming in de klassieke muziek, zo heeft Marcel Worms voor de gelegenheid van dat festival ook een aantal musici bijeengebracht, met wie hij vaker heeft gespeeld en is opgetreden: de sopraan Irene Maessen, de gitarist Martin Kaaij, en bayanspeler Oleg Fateev. Laatstgenoemde speelt een door Mompou oorspronkelijk als orgelcompositie bedoelde Canciones y Danzas, thans op zijn bayan. Mompou’s Musica Callada wordt gelardeerd met gedichten van Rein Bloem (geb. 1932). Dat laatste kan gelden als rondom-element, en dat is eveneens van toepassing op de stukken wereldmuziek, die de werken van Federico Mompou tijdens dit festival hebben afgewisseld.
Marcel Worms heeft twee compact discs gerealiseerd, waarop de werken van Mompou centraal staan. Voor meer informatie daarover verwijzen we u graag naar ons eerste artikel over de combinatie Mompou/Worms, op dit weblog te vinden op zaterdag 17 maart 2007. Een tweede bijdrage is te vinden op donderdag 5 april.
Ook daarna hebben we nog tweemaal over deze componist en diens weduwe bericht, op zaterdag 10 juni 2007, onder meer naar aanleiding van het optreden van pianist Marcel Worms in Barcelona. De laatste keer dat we uw aandacht hebben gevraagd voor deze componist, was op zaterdag 15 september, om u erop te wijzen dat u Federico Mompou op YouTube inmiddels ook in bewegende beelden kunt aanschouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *