Mahlers Eerste onder Eschenbach vrijdag op BBC Radio 3

Mahlers Eerste Symfonie, Der Titan, mag waarlijk een veelvuldig uitgevoerde compositie heten. Bijna iedere zichzelf respecterende dirigent zet het wel eens op het programma. Van dat feit kan alleen al dit, nog relatief kort bestaande, elektronische cultuurtijdschrift getuigen.

Op vrijdag 9 januari wordt in het programma Perfomance on 3: BBC Proms 2008 onder meer een uitvoering gegeven van de Eerste Symfonie van Gustav Mahler, gespeeld op het podium van de Royal Albert Hall te Londen, relatief kort geleden dus.  De musici van het Orchestre de Paris werden daarbij aangestuurd door hun vaste dirigent Christoph Eschenbach. Deze musicus was van huis uit pianist en heeft als zodanig zijn sporen ruimschoots verdiend. Extra bekendheid kreeg hij door een optreden, samen met collega Justus Frantz en de toenmalige Duitse Bondskanselier Helmut Schmidt, in een uitvoering van het concert voor drie piano’s en orkest van Mozart.

Tijdens een van zijn eerste tournees als dirigent deed hij ook mijn woonplaats aan en kon ik onder zijn leiding luisteren naar Schubert; een interpretatie die me toen absoluut niet kon bekoren, in eerste instantie vanwege de neerdrukkende spanning, in plaats van een activerende. Dat manco heeft deze musicus, zeker in composities van Gustav Mahler, in de tussenliggende periode voortreffelijk weten te overwinnen.

Lees ook:  Tweede Symfonie van Mahler door Nationaal Jeugdorkest

De Eerste van Mahler met dat orkest onder leiding van de genoemde dirigent  is, sedert dat concert in de reeks BBC Proms 2008, al diverse keren door Mezzo-televisie uitgezonden. Maar of het daar niet om een ander concert gaat, heb ik niet kunnen vaststellen, aangezien de uitvoering weliswaar dikwijls werd aangekondigd in programmagidsen, doch dan bleek er iets heel anders te worden uitgezonden, aangezien de tijdstippen weer eens niet juist waren doorgegeven. Echt Mezzo, zeg maar.
Een uitgebreid artikel over de symfonie Der Titan van Gustav Mahler is te vinden op deze website, gepubliceerd op 23 augustus 2006: Natuurliefde als katharsis.
____________
Afbeelding
: Dirigent Christoph Eschenbach in 1994.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *