Prokofjevs Eerste Pianoconcert zaterdagavond op BBC Proms

Sergej Prokofjev, in 1985 getekend door Jarko Aikens. Collectie Heinz WallischHoewel het ruime oeuvre van de Russische componist Sergej Prokofjev niet in zijn geheel als behorend tot het fin de siècle mag worden aangemerkt, is dat wel anders gesteld met zijn jeugdwerken, waartoe ook het Pianoconcert nr. 1, opus 10 uit 1912 moet worden gerekend. Verbijsterd en ook geshockeerd was het publiek door het voor die tijd zeer ongebruikelijke concert. Een kenner uit de periode van ontstaan was van mening dat de componist in dit werk voor het eerst, zij het in zeer dramatische vorm, alle voor Sergej Prokofjev typerende elementen heeft verenigd. Mede door dit pianoconcert heeft de componist het odium van nieuwlichter op zich geladen. Doch niet iedereen was dezelfde mening toegedaan, zoals de Nederlandse componist Willem Pijper (1894-1947) in zijn opstellenbundel De Stemvork liet weten. De exacte tekst en heel veel meer bijzonderheden kunt u vinden in mijn artikel Eigenzinnigheid als waarmerk — de componist Sergej Prokofjev op de nog nieuwe website van het Nederlandstalige muziektijdschrift Mens en Melodie.
Prokofjevs Eerste Pianoconcert wordt zaterdagavond uitgevoerd tijdens de BBC Proms in de Londense Royal Albert Hall, door het National Youth Orchestra onder leiding van Mark Elder. Alexander Kobrin speelt de solopartij. Het pianoconcert wordt voorafgegaan door een nieuw werk van Aaron Jay Kernis, en na de pauze zal het orkest de massieve Zevende Symfonie, Leningrad uit 1943, van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) uitvoeren. Hiervoor zijn alleen al 84 strijkers vereist, en het gebeurt dan ook niet zelden dat deze symfonie door een combinatie van twee ensembles wordt uitgevoerd. Het National Youth Orchestra is echter altijd rijkelijk voorzien van jong talent dat wel uitdagingen aandurft.
Het concert is vanaf 19:45 uur te volgen via de televisiezender BBC 2 en reeds vanaf 19:30 uur op BBC Radio 3. In beide gevallen ligt het einde van de uitzending tegen 22:00 uur.
____________
Afbeelding: Sergej Prokofjev, in 1985 getekend door Jarko Aikens. Collectie Heinz Wallisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *