Prokofjevs opera Oorlog en Vrede zaterdag rechtstreeks uit de ‘Met’

De componist Sergej ProkofjevNew Yorkse Matinee rechtstreeks
Zaterdag 22 december wordt de opera Oorlog en Vrede uit 1941, gecomponeerd door Sergej Prokofjev (1891-1953) op radiozenders in twee Nederland omringende landen, tegelijkertijd uitgezonden: door de Belgische zender Klara en tevens door BBC Radio 3. De programma’s beginnen niet tegelijkertijd, maar dat heeft te maken met hetgeen voorafgaat aan de verbinding met de Metropolitan Opera in New York. Koor en orkest van dat instituut worden geleid door Valery Gergiev. Solisten zijn onder anderen de zangeressen Marina Poplavskaya, Natasha Rostova en Ekaterina Semenchuk.
Het operaprogramma Scala op de Belgische radiozender begint reeds om 18:00 uur en duurt tot middernacht. BBC Radio 3 daarentegen, begint metde uitzending van Live on 3 om 18:30 uur en zendt na afloop van de voorstelling, vanaf 22:30 uur andere programma’s uit.

Boek en adaptaties
De componist schreef zelf het libretto, in samenwerking met Mira Mendelssohn. Het ligt voor de hand dat deze “13 lyrisch-dramatische scènes en een koorepiloog” zijn gebaseerd op het omvangrijke en uiterst veelzijdige romanwerk dat Lev Tolstoj (1828-1910) in de jaren 1865-1869 heeft geschreven.
Toneelbewerkingen en verfilmingen van Tolstojs Oorlog en Vrede hebben grote bekendheid verkregen. De hoogst onbetrouwbare Hollywood-versie — uit 1956, met een speelduur van drie uur en twintig minuten — met Audrey Hepburn, Henry Fonda en Mel Ferrer in de hoofrollen, was vanzelfsprekend heel lang favoriet. Maar de enorm lange versie van Rus Sergej Bondartsjoek (1920-1994) uit 1966/67 kan aardig wat meer aanspraak maken op authenticiteit. Voor de volledigheid moet daaraan worden toegevoegd dat hem vrijwel onbeperkte middelen ter beschikking stonden. Die versie is al ernige tijd verkrijgbaar op 5 dvd’s.
Zeer binnenkort wordt er een nieuwe filmversie vertoond en dan zullen we op (bijna) deze plek nog weer ingaan op dit uitzonderlijke stuk epiek met de diverse invalshoeken. Door sommige sterk geëngageerde literatuurbeoefenaars annex -kenners wordt deze roman gerekend tot de tien belangrijkste uit de geschiedenis van het avondland.

Lees ook:  Offenbachs Les contes d'Hoffmann op Mezzo-tv

__________
Afbeelding: De componist Sergej Prokofjev.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *