Reprise van het Parijse Banquet des Bouquinistes uit 1892 in Amsterdam

Najaar 1892 werd een kleine honderd bouquinistes, arme straatboekhandelaren langs de Seine, getrakteerd op een diner in het chique Parijse restaurant Le Grand Véfour. De schrijver en boekverzamelaar Xavier Marmier had dit vastgelegd in zijn testament – uit dank voor de vele aangename uren die hij bij de straatboekhandelaren had doorgebracht. 125 jaar later – op 29 september – zal dit zogenoemde ‘Banquet des Bouquinistes’ worden herhaald in Amsterdam. Ditmaal ter gelegenheid van ‘Boeken in de Beethovenstraat’. 

Xavier Marmier (1808-1892) was in zijn tijd een internationaal beroemde schrijver. Hij maakte vooral naam met reisbeschrijvingen. Al in 1835 nam hij deel aan een Poolexpeditie. Vervolgens bereisde hij onder meer Algerije, Noord- en Zuid-Amerika, Rusland en Syrië. In 1841 publiceerde Marmier een boek over zijn reiservaringen in Nederland. Daarin weidde hij onder meer uit over de – in zijn ogen – opmerkelijke normen en waarden in dat land.

Het diner dat Marmier in 1892 voor de Parijse straatboekhandelaren liet aanrichten, trok internationaal de aandacht. Het Nieuwsblad voor den boekhandel stelde meteen voor om ook hier een dergelijk diner te organiseren, want vooral Amsterdam kende veel arme straatboekhandelaars.

Voor zover bekend is het ‘Banquet des Bouquinistes’ echter nooit herhaald. ‘Boeken in de Beethovenstraat’, een markt met oude, bijzondere en tweedehands boeken en nieuwe boeken van uitgeverijen uit Amsterdam-Zuid, brengt nu een reprise in afgeslankte vorm. Het diner wordt georganiseerd door Heske Kannegieter, die ook al ruim dertig jaar voor boekenmarkten in Amsterdam zorgt. Voor de bereiding van het diner zorgt chefkok Jasper Videler van restaurant Jaspers, Ceintuurbaan 196 in Amsterdam.

Lees ook:  Art nouveau herontdekt in Brussel

Het diner (waarvoor zich indertijd in Parijs ook allerlei nep-bouquinistes aanmeldden) wordt ingeleid door Ewoud Sanders. Sanders schreef onder meer een boek over de Nederlandse straatboekhandel: De handel en wandel van de boekenjood

De prijs voor het viergangendiner bedraagt 60 euro per (exclusief wijnarrangement 25 euro). Bij de prijs inbegrepen is de gelegenheidsuitgave, eveneens  geschreven door Ewoud Sanders: Als dank voor de gelukkigste momenten in mijn bestaan.

Informatie over het diner (en aanmelden) is te vinden op www.kantien.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *