Schilders van de Ziel. Symbolisme in Frankrijk

Van 2 oktober 2007 t/m 27 januari 2008 in het Singer Museum:

‘Groot overzicht van ruim 150 schilderijen, werken op papier en sculptuur uit de periode 1890-1914 van bekende symbolistische kunstenaars als Gustave Moreau, Aman-Jean, Odilon Redon, Camille Claudel, Maurice Denis, Emile Antoine Bourdelle, Eugène Grasset, Frantisek Kupka, Carlos Schwabe en vele anderen. Het symbolisme is een geesteshouding die'La Pensée' van Alexandre Séon reageerde op het heersende positivisme en de teloorgang van spiritualiteit, als gevolg van de industriële revolutie en het geloof in de wetenschap. Kenmerkend is het willen uitdrukken van zielstoestanden en ideeën, met symbolen zoals dromen, visioenen en sprookjes, waarbij de suggestie en emotie een belangrijke rol spelen.
Geliefde onderwerpen zijn de vlucht en het ontstijgen aan de materiële wereld. Grote belangstelling is er voor het spirituele, religies (katholicisme), esoterie, satanisme en klassieke mythen en oude legenden.
Al deze elementen zijn terug te vinden in de expositie in thema’s als Het Landschap van de Ziel, De Wereld van de Weemoed, De Duistere zijde van de Ziel, De Ziel van de Legenden, Italiaanse invloeden, Mystiek Symbolisme, Het Mystieke Landschap, De Ziel van het Landschap.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *