‘St-Petersburg in beeld’

Erg veel informatie geeft de website tijdelijk niet, maar in de Hermitage Amsterdam zal van 7 juni t/m 24 september de tentoonstelling ‘St-Petersburg in beeld – Fotografie uit de 19e eeuw’ te zien zijn. Dat zou wel eens mooi kunnen zijn: kiekjes uit het Rusland van Dostojevski, Tolstoj, Tsjechov, etcetera.

4 gedachten aan “‘St-Petersburg in beeld’”

 1. tentoonstelling gaat morgen open, website is inmiddels up to date
  er is veel veranderd in de stad zoals de ijstrams maar het blijft vooral een “feest der herkenning” met o.a. van de wintertram op de bevroren Neva rivier (!), ijsblokkentransport over het ijs, een drukke Nevski Prospekt, prinsessen tijdens het grote bal ter ere van 200 jarig bestaan St. Petersburg maar ook van de lokale bevolking en natuurlijk van de Hermitage (interieur) zelf, etc. etc.

  Kijk en bewonder!

 2. L.s., In Museum Geelvinck Hinlopen Huis , Keizersgracht 633 te Amsterdam, loopt een vergelijkbare tentoonstelling. Zie bijgaand persbericht. Twee foto’s kan ik eventueel leveren.

  Persbericht

  People of the Empire: Early Russian Colour Photographs

  Deze zomer is er in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam een bijzondere tentoonstelling van de Russische fotograaf Sergej Prokudin-Gorskij te zien. Deze pionier van de kleurenfotografie heeft dankzij financiële ondersteuning van tsaar Nicolaas II de bevolking in uiteenlopende gebieden van het omvangrijke Russische Rijk in kleur gefotografeerd. De selectie foto’s op deze tentoonstelling tonen de etnische diversiteit van een verdwenen imperium. Zoals de fotograaf toentertijd al aangaf zijn het foto’s gemaakt met oog voor de historische waarde van het onderwerp. De vroeg twintigste-eeuwse beelden zijn ook wat betreft de vorm bijzonder indrukwekkend. De intensiteit van de kleuren en de scherpte zijn ongekend voor die tijd. Prokudin-Gorskij ontwikkelde begin 1900 zijn eigen methode om kleurenfoto’s te kunnen vervaardigen. Het fundament van zijn werkwijze lag in de drie-fasen zwart-wit opname gemaakt door een rode, groene en blauwe filter. Met een door hemzelf gebouwde projector werden glasplaten geprojecteerd door drie kleurenfilters waardoor een kleurenbeeld ontstond. Met behulp van de huidige digitale technologie is het mogelijk om die kleurenbeelden van toen te laten herleven. De Prokudin-Gorskij collectie bevindt zich in The Library of Congress te Washington en dankzij een digitaliseringsproject is het mogelijk het pre-revolutionaire Rusland in kleurenfoto’s te aanschouwen.

  Deze tentoonstelling is o.a. mogelijk gemaakt door ondersteuning van het W.E. Jansen Fonds, Picturebox, Spigthoff en Lintberg.

  Een publicatie over de fotograaf Prokudin-Gorskij verschijnt in juni 2008 bij uitgeverij d’jonge Hond en is te verkrijgen bij het museum.

  Duur: 30 juni t/m 1 september 2008
  Plaats: Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Keizersgracht 633, 1017 DS Amsterdam
  Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 11h00 tot 17h00
  Conservator: Dunya Verwey contact: verwey@geelvinck.org
  http://www.museumgeelvinck.nl

  Samenstelling: Barbera Brakel, Photoaffairs contact:info@photoaffairs.nl

  Oude Russische fotografie is deze zomer ook te zien bij de Hermitage Amsterdam. Bijna 100 foto’s uit de rijke collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St-Petersburg worden in de tentoonstelling St-Petersburg in Beeld getoond van 07-06-08 tot 24-08-08.
  http://www.hermitage.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *