Tragedie van het Recht — De Broeders van Van Eeden voor 50 cent

Op strooptocht in dat antiquariaat-op-mijn-dagelijkse-route, tussen de enkele tientallen nieuw toegevoegde boeken voor'De Broeders' de graai en de prijs van een halve euro — veel ervan belandt zonder dat de boekhandelaren daar geld voor vragen, overigens in Suriname, via de dichter en verteller Guillaume Pool — vond ik ook een, zij het door enkele koffievlekken ontsierd voorplat van de band en een rug vol watervlekken, een van binnen gaaf en totaal ongebruikt exemplaar van de Tragedie van het Recht, in zestien acten, getiteld De Broeders, van Frederik van Eeden, geschreven tussen december 1893 en oktober 1894, en ook uitgegeven in laatstgenoemd jaar door de firma W. Versluys te Amsterdam.
De inhoud van het toneelspel telt heel veel protagonisten en andersoortige personen, doch niet in de laatste plaats Newton, Darwin, Maria, de Zoon, Peter, Iwan, Eudoxia, Psyche, Satan, Zeus en Ahasverus — bien étonné(e)s de se trouver ensemble, denk ik dan even — maar ook nog Abraham, Anderen, Stemmen en een Engelenrei van ver, en dan is vijftig cent in het huidige dure euro tijdsbestek toch niet gek, en al helemaal indien je de moed hebt, je voor de geest te halen, hoe voordelig dat is: via het netvlies, want het staat nog in het boek voorin: bij verschijnen ƒ 3,90. Maar in het bewuste antiquariaat, waar het sedert december 2004 voor € 11,50 was geprijsd, kon het niet meer voor de prijs van 1894, en dus . . .
Maar ten eerste gunt men het mij ook graag voor weinig geld, wetende dat ik er in het belang van de letteren weer iets mee doe, en nog dezelfde dag kunt u allen daarvan de Waarachtige Getuigen zijn. Waarmee ulieden en ik samen, zonder verdere plichtplegingen, een zeventiende Acte hebben toegevoegd aan de tragedie over Broeders en het Recht.
Deze veelzijdige Muzenzang is door Frederik van Eeden opgedragen aan Karel Alberdingk Thijm “in erkentelijkheid voor veel vriendschap en vertrouwen”.
En als ik dan bedenk hoeveel ik onder de streep uitspaar door op het juiste moment zo’n boek te kopen, is het warempel bijkans onbegrijpelijk dat ik, als gevolg van die in elkaar grijpende gebeurtenissen, niet inmiddels waarlijk kapitaalkrachtig ben. Daar staat wel weer tegenover dat ik rijk ben gezegend met lees- en luisterfenomenen. En met één kater — van de drie — die heel veel commentaar levert. Toen-ie nog jong was, ging hij gauw bovenop zo’n boek zitten als ik het op een tafel had gelegd. Dat was nog eens een manier van het nieuwe huiselijk bezit narcistisch te bezetten. Kortom, een kat kan de analyse doen en deze presenteren zonder ook maar één snorhaar te laten trillen.
________
Afbeelding : Illustratie behorende bij voorplat en titelpagina van Frederik van Eedens tragedie in zestien acten uit 1894: De Broeders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *