Unieke BBC-Prom onder Kurt Masur met Tsjajkovski en Bruckner

Dirigent Kurt MasurDirigent Kurt Masur, die deze week 80 jaar wordt, leunt niet achterover thuis om zijn verjaardag te vieren met een advocaatje, maar hij staat in de Royal Albert Hall zijn mannetje in een uniek samenwerkingsproject van de twee orkesten waarvan hij chef-dirigent is: het Orchestre National de France en het London Philharmonic Orchestra.
Het concert wordt woensdag 18 juli gegeven als zevende Prom in de zomerreeks van de BBC, en begint om 20:30 uur. Het is te beluisteren via BBC Radio 3. De totale duur, inclusief pauze en alle andere parafernalia — er wordt vooraf en tussendoor, en eventueel achteraf, nu eenmaal veel gesproken bij die Proms —, bedraagt twee uur en een kwartier: 155 minuten. Honderd minuten duren de twee composities samen: respectievelijk een half uur en zeventig minuten. Dus wordt toch nog bijna een uur gevuld met ‘verrassende elementen’, zullen we maar zeggen.
Op het programma staan twee werken, die beide worden gekenmerkt door de sfeer van een hommage aan een eerdere grootmeester. Zo is de Serenade voor strijkers, opus 48 uit 1880 van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski (1840-1893), bedoeld als eerbetoon aan Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), en is het Adagio in de Zevende Symfonie van Anton Bruckner (1824-1896) een diepe buiging in de richting van de kort daarvoor overleden Meester van Bayreuth: Richard Wagner (1813-1883).
Voor een ruime, geïllustreerde uiteenzetting omtrent vorm, inhoud en bijzonderheden van deze Bruckner-symfonie verwijzen we u naar het artikel op dit web, voorgesteld op zaterdag 2 september, toen hetzelfde werk op hetzelfde podium in diezelfde zaal tijdens de BBC Proms 2006 werd voorgesteld door de meester-grimassenmaker Simon Rattle, met diens huidige ensemble van Berlijn.
________
Afbeelding: Dirigent Kurt Masur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *