Zelfmoordbrief Baudelaire geveild

Op 1 december wordt in Parijs een wel zeer bijzonder literair document geveild. Het gaat om een brief van Charles Baudelaire (1821-1867) met de titel ‘Du suicide’, die hij schreef nadat hij in juni 1845 een poging had gewaagd zich van het leven te beroven. Het document moet tussen de 50.000 en 70.000 euro opbrengen. […]

Op 1 december wordt in Parijs een wel zeer bijzonder literair document geveild. Het gaat om een brief van Charles Baudelaire (1821-1867) met de titel ‘Du suicide’, die hij schreef nadat hij in juni 1845 een poging had gewaagd zich van het leven te beroven. Het document moet tussen de 50.000 en 70.000 euro opbrengen.

Een door de auteur eigenhandig geannoteerde versie van Les Fleurs du mal uit 1857 wordt geschat op 120.000 tot 150.000 euro. Deze dichtbundel behoort tot de meest geruchtmakende publicaties uit de negentiende eeuw; zowel de auteur als de uitgever werd na verschijning veroordeeld tot een boete wegens schending van de publieke moraal.

Zelfs een Engels-Frans woordenboek dat de poète maudit gebruikte voor zijn vertaling van het werk van Edgar Allen Poe is naar verwachting nog zo’n 30.000 euro waard.

Lees ook:  Veiling 'Important Victorian & British Impressionist Art'

Verder komen nog andere interessante baudelairiana onder de hamer bij veilinghuis Drouot, zoals zijn correspondentie met Victor Hugo, Delacroix, Flaubert, Manet en Barbey d’Aurevilly. Ook zijn geboorte- en sterfcertificaat, en foto’s en boeken die hebben toebehoord aan zijn moeder Caroline Dufays, zijn advocaat en vriend Narcisse Ancelle en de dichter zelf worden per opbod verkocht.

Bron: AFP

De zelfmoordbrief  van Baudelaire
De 'zelfmoordbrief' van Charles Baudelaire

4 gedachten aan “Zelfmoordbrief Baudelaire geveild”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *