Prachtige verbeelding van Maupassant-juweeltjes Op zaterdag 2 februari kunt u, vroeg in de avond, tussen ongeveer half zeven en acht uur twee van de acht verfilmingen uit de reeks Chez Maupassant van acht verschillende regisseurs, uit 2007 zien. Het zijn verbeelde verhalen met een variërende lengte, alle uit het rijke oeuvre van de Franse meester-verteller … Lees verder “Maupassant-verfilmingen via TV5 Monde, op zaterdag 2 februari”
Maand: januari 2008
In de marge (8)
Een heel klein Gorter-epigonismetje vandaag. U[na] E[x] V[ocibus] (pseud. Jacqueline van der Waals): ‘T was buiten stoffig, warm en druk’: (…) Maar toen zij de kamer binnentrad, Waar ik stil te werken zat, Over mijn boeken gebogen, Toen viel een straal van het zonnelicht, Over mijn werk en mijn aangezicht En schitterde in mijn oogen. … Lees verder “In de marge (8)”
Portret van de glas- en houtkunstenaar Emile Gallé drie keer op Arte
Het lijkt welhaast of All art is quite useless een abonnement heeft op de vooraankondigingen van interessante programma’s, welke door de Duits-Franse cultuurzender Arte de ether in worden gestuurd, maar het is werkelijk toeval dat er in het reeds lopende weekeinde zoveel verschillende cultuuruitingen op de huiskamerbuis te zien zullen zijn, welke hun oorsprong vinden … Lees verder “Portret van de glas- en houtkunstenaar Emile Gallé drie keer op Arte”
Brieven van Émile Zola ontvreemd uit gemeentehuis
Uit het gemeentehuis van Médan zijn afgelopen woensdagnacht twee handgeschreven brieven van Émile Zola (1840-1902) gestolen. Dit meldt De Papieren Man, op gezag van AFP/TV5. De dieven drongen het gebouw binnen via de achterzijde en namen uit de kluis, behalve de brieven, ook geld en cheques ter waarde van 1500 euro mee. Hoewel de inhoud … Lees verder “Brieven van Émile Zola ontvreemd uit gemeentehuis”
Verlangen naar het Oosten
De belangstelling voor de islamitische wereld is niet voorbehouden aan de 21ste-eeuwse ingezetenen van de — al dan niet mislukte — multiculturele samenleving. Ook in de negentiende eeuw hield men de ogen gericht op het Oosten, maar men bezag de Oriënt eerder met een smachtende dan een angstvallige blik; predikanten bezochten bijbelse locaties in Palestina, … Lees verder “Verlangen naar het Oosten”
Salome van Oscar Wilde als zwijgende film op Arte-televisie
Fin de siècle-drama in filmversie Aanstaande maandag, 28 januari, is het avondprogramma van de Frans-Duitse cultuurzender Arte een zeer aantrekkelijke optie voor toeschouwen, althans voor de cultureel breed geïnteresseerden. Tussen 21:00 uur en ruim een uur na middernacht vertoont deze zender drie bijzondere programma’s. Als eerste een speelfilm met de jubilerende Jeanne Moreau in de … Lees verder “Salome van Oscar Wilde als zwijgende film op Arte-televisie”
‘Don’t let Dedalus die!’
Slecht nieuws voor mijn en uiteraard ook uw alltime favoriete decadente uitgeverij. Dedalusbooks wordt bedreigd. Dus, al zal het weinig helpen waarschijnlijk: hun boeken kopen of de petitie tekenen, menschen!
Veel films naar fin de siècle-literatuur dezer dagen op de beeldbuis
Van Oscar Wilde tot en met Arthur Schnitzler De komende dagen kan men, als men dat zou willen, diverse films op enkele verschillende televisiezenders bekijken, die zijn gebaseerd op fin de siècle literatuur. We hebben hier al gewezen op een glansrol van Jeanne Moreau in Het dagboek van een kamermeisje naar aanleiding van een boek … Lees verder “Veel films naar fin de siècle-literatuur dezer dagen op de beeldbuis”
Het dagboek van een kamermeisje viermaal op Arte-televisie
Schandaalroman In 1900 voltooide de Franse, flink tegendraadse, openbare figuur Octave Mirbeau (1848-1917), politicus en zeer geëngageerd auteur, zijn als anarchistische schandaalroman bestempelde boek Le journal d’une femme de chambre. In die tijd drong dit boek, net als enkele andere van zijn toen opzienbarende, want eveneens schandalige, romans niet tot ons land door. Toch was … Lees verder “Het dagboek van een kamermeisje viermaal op Arte-televisie”
Polderdecadentisme (11)
Frits Lapidoth acht ik door zijn roman Goëtia bekend bij alle polderdecadentisten. Maar toen ik het zojuist gedigitaliseerde Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift doorbladerde, stuitte ik op nog weer eens op zijn al eeuwen door mij gezochte novellenbundel Moderne Problemen (1890). Gezocht vanwege het verhaal ‘Het klare gif’, want daarin schijnt Lapidoth ‘zich geïnspireerd te hebben op … Lees verder “Polderdecadentisme (11)”