Aangezien ik een nieuwe baan heb, heb ik mijzelve deze maal getrakteerd op enkele aankopen in de dure nieuwboekhandel. Dat leverde op: -Rowan Pelling (ed.), The Decadent Handbook. Dit is werkelijk een fenomenaal boek, om in zijn geheel te verslinden. En een rijke bron voor al mijn toekomstige decadente berichtjes. Het covert het hele decadente … Lees verder “(Decadente) aanwinsten (4)”
Maand: mei 2008
‘St-Petersburg in beeld’
Erg veel informatie geeft de website tijdelijk niet, maar in de Hermitage Amsterdam zal van 7 juni t/m 24 september de tentoonstelling ‘St-Petersburg in beeld – Fotografie uit de 19e eeuw’ te zien zijn. Dat zou wel eens mooi kunnen zijn: kiekjes uit het Rusland van Dostojevski, Tolstoj, Tsjechov, etcetera.
‘Aan P.C. Boutens’
‘Donkere bloedbloem in diepnacht geween. Zoo zijt gij Boutens in mijn zielelijf; nachte bloedbloem. Ik heb uw woorden zóó wonderteer in machtig weedom goud op marmer gehoord. Ze bekoorden mij, zóó zeer, Laat me waardeeren uw klanken-rein, nachtbloemen rood, ziel, grootmachtig teer.’ Henri van Booven, Witte Nachten, 1901 p.51-52
Leopold Andrian – De tuin van inzicht
Gisteravond herlas ik deze beroemde cultnovelle van Leopold Andrian (Der Garten der Erkentnnis, 1895). Er is al veel over geschreven en ik heb daar weinig tot niets aan toe te voegen, behalve dat het inderdaad een waar meesterwerk is. Bij eerste lezing ontging me dat een beetje. De Nederlandse uitgave, uitstekend vertaald door Menno Wigman … Lees verder “Leopold Andrian – De tuin van inzicht”
Verschenen: Arabesken nr. 31
Allicht is het overbodig om hier te melden, want alle trouwe lezers bezoeken uiteraard ook de welbekende prachtige Couperussite en zijn allen geabonneerd op Arabesken, waarvan dus onlangs het laatste nummer verscheen. Het is uiteraard allemaal erg mooi en lezenswaardig, maar het boeiendst vond ik Caroline de Westenholz over Couperus en D’Annunzio en Piet van … Lees verder “Verschenen: Arabesken nr. 31”
Tentoonstelling documenten Arthur Schnitzler
In het Londense King’s College is een tentoonstelling geopend met manuscripten en brieven van de Joods-Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler (1862-1931). De expositie toont onder meer briefwisselingen tussen Schnitzler en Freud, Rilke, Thomas Mann, Heinrich Mann, Theodor Herzl en Karl Kraus. De omvangrijke collectie papieren van Schnitzler, meer dan 30.000 pagina’s, bevindt zich in de kluizen … Lees verder “Tentoonstelling documenten Arthur Schnitzler”
Jean Lorrain — ‘Oeuvres Romanesques’
Een ander redelijk recent (eind 2007) verschenen, maar hier nog niet genoemd boek zijn de Oeuvres Romanesques. Tome 1. van Jean Lorrain (1855-1906). Het is de vraag of het tweede deel van de geschriften van deze notoire representant van de décadence litteraire ooit zal verschijnen, maar hier zijn alvast gebundeld: de naturalistische roman Les Lépillier … Lees verder “Jean Lorrain — ‘Oeuvres Romanesques’”
Advertentie (15)
Bron: De Amsterdammer nr.1090 (1898, 15 mei), p.4
‘De twintigste eeuw in zicht’
Een in het geheel niet obscuur of zeldzaam, maar heel erg aardig leesboekje is De twintigste eeuw in zicht – Verhalen en brieven van Nederlandse auteurs omstreeks negentienhonderd. In deze in 1951 – in de jaren dat er nog wel eens heruitgaven verschenen – uitgebrachte bloemlezing bundelde de hooggeleerde J.C. Brandt Cortius korte en dus … Lees verder “‘De twintigste eeuw in zicht’”
Herman Bang – Aan het spoor
Het boek is al een poosje uit, maar hier nog niet genoemd. Gister stuitte ik echter op een tweedehands exemplaar, vandaar dat ik dit alsnog even doe. Uitgeverij Van Gennep heeft onlangs de roman Aan het spoor (1886) van hier al diverse malen besproken Herman Bang opnieuw uitgeven. Ik kocht het niet en heb het … Lees verder “Herman Bang – Aan het spoor”