Gabriel Fauré is Componist van de week bij de Vara op Radio 4

Biologisch-dynamische muziek
Maandag 10, dinsdag 11, en daarna donderdag 13 en vrijdag 14 september, op de inmiddels vertrouwde tijd, vroeg in de avond, tussen 19:30 uur en 20:00 uur, zendt de Vara op Radio 4 in totaal twaalf stukken uit van één van de meest Frans-romantische componisten uit de muziekgeschiedenis: Gabriel Fauré (1845-1924). Vier van de anders gebruikelijke vijf avonden wordt op de genoemde tijden werk van deze hier en daar honigzoete — maar dan wel van biologisch-dynamische kwaliteit, toegediend in homoepatische dosering — muziek uit de pen van deze meester, die rond 1900 hoge ogen wist te gooien, en die ook in onze tijd nog geliefd is, zij het vooral door twee stukken: zijn — ondanks die zoetheid zo prachtg transparante en met meesterschap geïnstrumenteerde — Requiem, en de vanwege dezelfde kwaliteiten zo bekende Pavane.

Maandagavond
Je zou zonder overdrijving kunnen zeggen dat Fauré, die de zeer grote vorm van opera’s — in de trant van Richard Wagner (1813-1883) en Giuseppe Verdi (1813-1901) — of van de grote symfonie — zoals die van Anton Bruckner (1824-1896) of Gustav Mahler (1860-1911) — steeds heeft gemeden, een componist van de kleine en middelgrote vorm, maar tegelijkertijd van zeer hoge kwaliteit is.
Op maandag klinken vier verschillende composities: drie symfonische onderdelen uit Dolly, gespeeld door het Orchestre Symphonique de France, met als dirigent Laurent Petitgirard. Deze stukken worden gevolgd door het Ave Maria, door het altijd weer voortreffelijke Roder Jongenskoor onder leiding van Bouwe Dijkstra. Dan is de Rêve d’amour voor sopraan, tenor en piano aan de beurt, gezongen door Geraldine McGreevy en Jean-Paul Fouchécourt, begeleid door Graham Johnson. Tot besluit zingt het Nederlands Kamerkoor, begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard, de Cantique de Jean Racine uit 1864.

Lees ook:  Requiem voor Fauré in Brussel

Dinsdagavond
Op dinsdag 11 september zullen drie composties van Gabriel Fauré worden voorgesteld: het Allegro quasi presto uit de Vioolsonate in A-grote terts, opus 14, nr. 1, gespeeld door Isabelle van Keulen, aan de piano begeleid door Ronald Brautigam. Dan volgt het Allegro molto uit het Pianokwintet in c-kleine terts, opus 15, nr. 1. De uitvoerenden zijn het Quatuor Ÿsaÿe, met Pascal Rogé, piano. Die presentatie wordt afgesloten met de Ballade voor piano en orkest, opus 19. Jean-Philippe Collard wordt ondersteund door het Orchestre du Capitol de Toulouse; dirigent is Michel Plasson.

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *