Nederlandse art nouveau in Miami Beach

The Wolfsonian-Florida International University (Miami Beach) herbergt een werkelijk overstelpende verzameling Nederlandse art nouveau, zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin. Glas, textiel, meubels, tekeningen, boeken en tijdschriften uit de periode 1890 tot 1920 geven een zeer compleet beeld van alle verschijningsvormen van de ‘Nieuwe kunst’ in Nederland. […]

The Wolfsonian-Florida International University (Miami Beach) herbergt een werkelijk overstelpende verzameling Nederlandse art nouveau, zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin. Glas, textiel, meubels, tekeningen, boeken en tijdschriften uit de periode 1890 tot 1920 geven een zeer compleet beeld van alle verschijningsvormen van de ‘Nieuwe kunst’ in Nederland. De invloed van de Nederlands-Indische koloniën op de decoratieve kunsten wordt vooral zichtbaar in de Veeze-collectie, die ook onderdak heeft gevonden bij het instituut.

Het Nederlandse deel van de collectie is op een voorbeeldige manier digitaal ontsloten. Natuurlijk kun je zeer gericht zoeken, maar druk voor een eerste kennismaking eens op de ‘Browse-knop‘, en je dwaalt langs een duizelingwekkend hoeveelheid artefacten, die met een simpele muisklik tot megaformaat zijn op te blazen. Een visueel feest van jewelste, waar je voorlopig niet op uitgekeken zult raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *