Valentine de Saint-Point?

Een van de meer curieuze boekjes in mijn kleine boekenkast is volgens mij ook nogal zeldzaam/waardevol, maar dat weet ik dus niet – vandaar dit bericht. Op het net kan ik over het boek niks vinden en over de schrijfster slechts een beetje. Het betreft: Valentine de Saint-Point, Un Inceste. Paris, Libraire Leon Vanier 1907. ‘Avec un dessin inedit de A. Rodin’.
Un Inceste is onderdeel van de Trilogie de l’Amour et de la Mort. Ik moet het al eeuwen eens lezen, doch de beginregels luiden in ieder geval: ‘Au seuil de la porte que sa mère venait de franchir, Siegfried s’immobilisa. Dans le salon, la foule élégante était silencieuse et attentive.’
Klinkt erg fin de siècle, maar het enige wat ik zo’n beetje van de schrijfster weet, is dat ze de enige (?) vrouwelijke futurist was en dat ze een feministisch-futuristisch (leuk woord!) manifest schreef in 1912, en in 1913 een tweede genaamd ‘Manifesto Futurista della Lussuria’, dat enige roem beleefde, en dat ze bevriend zou zijn geweest met Rodin, vandaar allicht dat frontispice. Is dat een bekend frontispice van Rodin? Weet iemand meer van dit boek? Wie kan mij verlichten?!

8 gedachten aan “Valentine de Saint-Point?”

 1. Sander, je moet er maar van uit gaan dat het hier om een pseudoniem gaat. Saint-Point is een gemeente in het Franse arrondissement Mâcon (Saône-et-Loire), en het is heel lang een veel voorkomende gewoonte geweest van veel schrijvers en journalisten, ook in ons land, om als schuilnaam de woonplaats, geboorteplaats of de stad in de directe omgeving, daarvoor te gebruiken.
  Ik kijk nog even verder voor je.

 2. Hm, had ik niet aan gedacht, dank. Vond net wel enige artikelen (nu ja, titelbeschrijvingen) over haar, die uitsluitsel zullen kunnen geven:

  Titel: Manifeste de la femme futuriste : suivi de: Manifeste futuriste de la luxure, Le théâtre de la femme, La métachorie / Valentine de Saint-Point ; présentation de Giovanni Lista
  Manifeste futuriste de la luxure
  Le théâtre de la femme
  La métachorie

  Auteur: Valentine de Saint-Point; Giovanni Lista (1943-)
  Jaar: 1996
  Uitgever: Paris : Séguier
  Reeks: Carré d’art, ISSN 1264-1316 ; 15
  Omvang: 58 p
  Formaat: 15 cm
  ISBN: 2-8404-9074-9
  Trefwoord: (GTR) Vrouwen; (GTR) Futurisme; (GTR) Kunst
  Onderwerp: 20.10 kunst en maatschappij: algemeen

  Titel: Valentine de Saint-Point
  Auteur: Leslie Satin
  Jaar: 1990
  In: Dance research journal, ISSN 0149-7677
  Nummering: vol. 22 (1990), afl. 1, pag. 1
  Nummer: (PCI) b08600720001
  Onderwerp tijdschrift: theater- en muziekwetenschap

 3. In de ‘Histoire de la Poésie Française depuis 1850’ van Paul Fort en Louis Mandin ( Edit. Ernest Flammarion, 1926) staat:
  “Madame Valentine de Saint-Point, petit-nièce de Lamartine, animée d’une sensualité qu’elle veut étrange dans les ‘Poèmes de la Mer et du Soleil'(Vanier, 1905), ‘Poèmes d’Orgueuil’ (L’Abbaye, 1908), etc.

 4. Tja, waarom zou het geen echte naam zijn, er zijn in Nederland genoeg mensen die Van Deventer heten of Van Tricht bijvoorbeeld.
  Google en Wikipedia bieden o.a. een korte biografie (in het Duits) van de schrijfster, die zich tot de Islam bekeerde en in Kairo overleed (1875-1953), een complete weergave (in het Engels) van het Manifeste futuriste de la luxure, en op http://www.addall.com/used kun je het origineel kopen voor 200 euro of een herdruk voor 3.

 5. Dat is gebaseerd op veel eigen ervaring, in mijn eigen kranten- en tijdschriftenomgeving: ik heb eens een stuk of acht collega’s tegelijkertijd gehad, die naar hun woonplaats ‘heetten’, en zelfs is het gebeurd dat we pas na iemands overlijden vernamen dat er al die tijd sprake was geweest van een (plaatsnaam-)pseudoniem. En dat is ook in de wereld van de Franse letteren het geval geweest, maar inderdaad geen Wet van Fransen en Nederlanders.

 6. Speciaal voor Sander:
  Zelfs in onze snelle media kunnen zake elkaar kruisen. Je link in de reactie had ik al per elektronische post aan je privé-adres gezonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *