Nog altijd marginaal Hoewel zij, door haar aanstelling als altvioliste in het Queen’s Hall Orchestra één van de eerste professionele vrouwelijke orkestmusici was, is de andere kant van haar muzikale talent, het componeren, lange tijd onbelicht gebleven. Maar deze week is er iedere dag op Radio 4 door de VARA een half uur vrijgemaakt voor … Lees verder “Rebecca Clarke op Radio 4 als componiste van de week bij de Vara”
Maand: februari 2007
Georg Heym — Die Schläfer
DIE SCHLÄFER Jacob van Hoddis gewidmet * Es schattet dunkler noch des Wassers Schoß, Tief unten brennt ein Licht, ein rotes Mal Am schwarzen Leib der Nacht, wo bodenlos Die Tiefe sinkt. Und auf dem dunklen Tal, Mit grünem Fittich auf der dunklen Flut Flattert der Schlaf, der Schnabel dunkelrot, Drin eine Lilie welkt, der … Lees verder “Georg Heym — Die Schläfer”
Claude Debussy’s Prélude, naar Stéphane Mallarmé, op Radio 4
Mallarmé en Debussy Dinsdag 27 februari 2007 zendt de KRO in het Middagconcert op Radio 4 dat om 13:00 uur begint, als eerste programma-onderdeel, de Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy (1862-1918) uit. Het betreft hier de opname van een van de drie onderdelen van een symfonisch concert dat tijdens het Festival Kissinger … Lees verder “Claude Debussy’s Prélude, naar Stéphane Mallarmé, op Radio 4″
Symbolisme en theosofie in het oeuvre van Henri Verstijnen
Het Museum Mesdag te Den Haag gunt vanaf heden tot en met 21 mei de destijds populaire maar nu vergeten kunstenaar Henri Verstijnen (1882-1940) zijn eerste overzichtstentoonstelling. Zijn werk is sterk beïnvloed door het gedachtegoed van de Theosofische Vereniging, waarvan hij in 1910 lid werd. Zijn verstilde beelden van boeddha’s, symbolen als lotusbloemen en witte … Lees verder “Symbolisme en theosofie in het oeuvre van Henri Verstijnen”
Eigen heer en meester tot in de diepste duisternis (1)
INVICTUS Out of the night that covers me, Black as the pit from pole to pole, I thank whatever gods may be For my unconquerable soul In the fell clutch of circumstance I have not winced nor cried aloud. Under the bludgeonings of chance My head is bloody but unbowed.
Isaac Israëls in het Zuidwal, schetsen uit een ziekenhuis, 1919
Het Haagse Zuidwal ziekenhuis is voor menige Hagenees een bekend stukje historie. In het Mesdag Museum is vanaf deze week tot 27 mei 2007 een expositie te zien van schetsen en aquarellen die de Haagse schilder Isaac Israëls (1865-1934) er in 1919 maakte. Israëls, die zes weken in het gemeenteziekenhuis verbleef vanwege een operatie aan … Lees verder “Isaac Israëls in het Zuidwal, schetsen uit een ziekenhuis, 1919”
Decadentie/Emmanuelle
Dank u. Ik wou nog een voetnoot over decadentie toevoegen: gister zag ik de eerste Emmanuelle. Een meesterlijke film, met een knetterfunky soundtrack en een groot ‘seventies’-sfeerbeeld. Wat is nu de link nu met de décadence? In de tweede helft van de film is de roodharige Emmanuelle getuige van enkele Oosterse wreedheden, doch schept daar … Lees verder “Decadentie/Emmanuelle”
Een rekenwonder, ontgoocheling en een ontbrekend kropgezwel
Decadentie in februari Hoewel deze webkrant een specialist-van-dienst heeft als het gaat om decadentie, wil ik u, hier en nu, enkele oneindige meesterwerken uit die stroming binnen het fin de siècle niet onthouden. En al zullen we er wel van mogen uitgaan dat de oneindigheid van anno ooit inmiddels zal zijn vervluchtigd in de eindigheid … Lees verder “Een rekenwonder, ontgoocheling en een ontbrekend kropgezwel”
A. van Collem — Muziek
MUZIEK Niets dan muziek, ― het sprakeloze vallen Van de gouden sterren in de ruimte, Het wenken van de groote, wijde stilte, Het kijken van de spoedige ruischwateren. Muziek, ― het reemde schuren van de wolken, Het ademen derzilte zilverzeeën, het strijken van een grooten zwarten vogel, Het openbersten van den zonnekrater.
Maurice Ravel en César Franck in een nieuw, rieten jasje
Oude bekenden in het nieuw Dat het Noord Nederlands Orkest aardig aan de weg timmert wat de veelkleurigheid van de concertprogramma’s betreft, is inmiddels een gegeven dat wijd en zijd in ons land bekend is, en in sommige gevallen zelfs over de grens. Men schuwt het nieuwe en het uitzonderlijke evenmin als interessante aanpassingen van … Lees verder “Maurice Ravel en César Franck in een nieuw, rieten jasje”