Beardsley in Holland: Casper Breugel Douglas?

Deze Hollandse Beardsley-aanverwante is wel volstrekt mysterieus. In het hier al eerder aangehaalde ‘De achtergronden van het symbolisme’ hebben de auteurs het naast de ondertussen bekende Gockinga over Casper Breugel Douglas. Maar de enige bekende afbeeldingen van deze kunstenaar doen helemaal niet aan Aubrey Beardsley. […]

Deze Hollandse Beardsley-aanverwante is wel volstrekt mysterieus. In het hier al eerder aangehaalde De achtergronden van het symbolisme hebben de auteurs het naast de ondertussen bekende Gockinga (van wie ik ondertussen iets meer heb gezien: vervolgbericht volgt) over C(asper) Breugel Douglas. Ik kan vervolgens niet 1-2-3 hier een bewijs van vinden. Mijn mail naar de auteurs is onbeantwoord gebleven, dus we moeten het zelf op zien te lossen. Wat we weten is het volgende:

Casper Breugel Douglas (1896-1982) is op zichzelf geen onbekende: hij blijkt een bekende baron en diplomaat te zijn geweest die een hele lemma in het Biografisch Woordenboek van Nederland heeft. Daar wordt met geen woord gerept over eventuele artistieke activiteiten. We vinden hem echter wel terug in Scheens Nederlandse Beeldende Kunstenaars: ‘Ambassadeur en amateurschilder. Schildert landschapsindrukken.’ Ook in de RKD database is de baron terug te vinden. Het enige beeldende bewijs van enige activiteiten dat ik heb kunnen vinden (=plaatjes van op het internet heb gezien) is het in 1913 bij Van Stockum verschenen boekje van R. Breugel Douglas: La dent du Midi – avec 16 illustr. et 2 aquarelles [dont 1 hors texte] par C. de Breugel Douglas. Daar zijn inderdaad landschappen in afgebeeld. Maar lijkt dit op Beardsley? Neen. Tips en trucs naar sjbink@hotmail.com. Dank u.

5 gedachten aan “Beardsley in Holland: Casper Breugel Douglas?”

  1. Dank voor de zinnige tip, maar helaas zo ook voor zover ik zie geen Beardsley-achtige prenten, ook niet in de diverse elektronische kranten-en tijdschriftarchieven..
    Vrgr
    Sander

  2. Kun je het niet eens bij zijn dochter proberen (als die nog leeft tenminste)? Zij werd geboren in 1929 en woonde in Lima; haar zoon was eerste vicepresident van Peru en minister van Buitenlandse Zaken van dat land.
    Groet van EPV

  3. Dus: Casper baron van Breugel Douglas (1896-1982), laatstelijk ambassadeur te Moskou, was de laatste mannelijke telg; zijn dochter, jkvr. Vera van Breugel Douglas (1929), is de laatste van deze tak en trouwde in 1951 met de Peruaanse ambassadeur Felipe Tuleda y Barreda (1915), ouders van Francisco Tudela van Breugel-Douglas (1955), eerste vicepresident (2000) onder de Peruaanse president Alberto Fujimori.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *